Papa: Legitimni su zahtevi žena za više jednakosti u crkvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2019, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Legitimni su zahtevi žena za više jednakosti u crkvi

Papa Franja je danas izjavio da su sasvim legitimni zahtevi žena da traže više pravde i jednakosti u katoličkoj crkvi.

Papa je, naime, izdao dokument inspirisan susretom svetskih biskupa u oktobru 2018. godine, a koji je namenjen današnjim mladim katolicima, preneo je AP.

Sastanak je bio obeležen zahtevima za većim pravima žena, a u konačnom dokumentu biskupi su se založili da žene imaju pozicije i odgovornost, te da odlučuju u crkvi.

U dokumentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naslovljenom sa "Hrist je živ" papa Franja ne podržava takav zaključak, već kaže samo da crkva koja sluša mlade ljude mora biti pažljiva i prema ženskim "legitimnim zahtevima" za jednakost i pravdu i mora bolje da obuči muškarce i žene koji imaju liderski potencijal.

Prošle sedmice, osnivač i ženski urednički kolegijum redakcije vatikanskog časopisa za žene "Ženski crkveni svet" podneo je ostavku nakon, kako su naveli, vatikanske kampanje da ih diskredituje i stavi pod "direktnu kontrolu muškaraca", a koja se samo povećala pošto su osudili sveštenike koji su seksualno zlostavljali časne sestre.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.