Papa Franja u Seulu, Pjongjang ispalio tri rakete

Izvor: Blic, 14.Avg.2014, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja u Seulu, Pjongjang ispalio tri rakete

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja doputovao je danas u Seul, u prvu posetu jednog pape Aziji u poslednjih 15 godina s ciljem jačanja katolicizma na korejskom poluostrvu i pomirenja južnog i severnog suseda.

Papu je na aerodromu dočekala predsednica Park Geun-Hje i učenici koji su nosili cveće.

U trenutku kada je papa stigao u Južnu Koreju, severni sused je u more ispalio tri rakete kratkog dometa, što je uobičajeni način Pjongjanga da izrazi nezadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pretnju Seulu i njenim saveznicima.

Franja će posetiti granicu između dve Koreja gde će uputiti poruku pomirenja između kapitalističkog juga i komunističkog severa.

Papa Franja će u subotu proglasiti blaženim 124 korejska katolička mučenika, nestalih u periodu od 1791. do 1888, a posetu će iskoristiti i da ohrabri mlade katolike da šire veru.

Papa će održati misu "za mir i pomirenje" u seulskoj katedrali u ponedeljak,18. avgusta, petog i poslednjeg dana njegove posete Južnoj Koreji.

Poslednji papa koji je posetio Seul bio je Jovan Pavle Drugi 1989. godine.

Katolici čine 10,7 odsto stanovništva Južne Koreje gde pretežno žive budisti.

Papa poslao telegram kineskom predsedniku Siju Đinpingu

Papa Franja poslao je danas telegram kineskom predsedniku Siju Đinpingu i narodu Kine, dok je svojim avionom nadletao teritoriju te zemlje, čija vlada ne dozvoljava katolicima u toj zemlji da priznaju njegovu vlast.

Ti telegrami uglavnom ne sadrže posebne novosti, ali je ovaj, upućen Kini, iščekivan u javnosti, kao i poruka koju će papa Franja uputiti toj zemlji.

"Ulazeći u kineski vazdušni prostor, šaljem najlepše želje Vašoj ekselenciji i vašem narodu i prizivam božanski blagoslov mira i blagostanja Vašoj zemlji", napisao je papa Franja u telegramu.

Činjenica da je papi uopšte dozvoljeno da preleti Kinu je dobar znak i mali korak u unapređenju krhkih i zategnutih odnosa Vatikana i Kine, navodi Rojters.

Vatikan nema formalne odnose sa Kinom od dolaska komunista na vlast 1949.

Katolička crkva u toj zemlji podeljena je na dve zajedice: "zvaničnu" crkvu poznatu pod nazivom Patriotska asocijacija koja odgovara Komunističkoj partiji i "podzemnu" ckrvu koja vernost duguje papi u Rimu. Najveća tačka razdora između ove dve crkve je ko može da imenuje biskupe.

Vatikan je decenijama slao mirovne poruke Kini ali najveća prepreka bilo je vatikansko priznavanje Tajvana koji Peking smatra odbeglom provincijom.

Drugi problem u odnosima su žalbe misionara i humanitarnih grupa da ih kineske vlasti na granici sa Severnom Korejom progone. Razlog tome je što Kina želi da spreči prelazak onih koji beže od siromaštva iz Severne Koreje i ilegalno ulaze u Kinu da bi potom otišli dalje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa stigao u Seul, Pjongjang ga dočekao raketama

Izvor: Mondo, 14.Avg.2014

Papa Franja stigao je danas u petodnevnu posetu Južnoj Koreji, a Severna Koreja je ispalila tri rakete kratkog dometa manje od sat vremena uoči papinog sletanja u Seul...Papa Franja, koji je došao na čelo Rimokatoličke crkve u martu 2013. godine, prvi je papa u poslednjih 25 godina koji je posetio...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.