Papa Franja tvrdi da hleb za pričest mora imati gluten, srpska crkva se ne slaže!

Izvor: Telegraf.rs, 10.Jul.2017, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja tvrdi da hleb za pričest mora imati gluten, srpska crkva se ne slaže!

Vatikan je "presudio" - hleb za pričest ne može biti bezglutenski. Papa Franja je podsetio vernike da "telo Hristovo" nije bez glutena.

Biskup Robert Sara iz Kongregacije za božansko bogosluženje i disciplinu Sakramenta objavio je pismo u kojem ga papa ovlašćuje da objavi precizne sastojke za hleb i vino koje se služi tokom pričešća.

Telo Hristovo, blagosloveni hleb koji se daje katoličkim vernicima, mora sadržati male količine glutena, prema Vatikanu, dok vino >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << mora biti napravljeno od neobrađenog grožđa.

- Hleb koji je potpuno bez glutena je nevažeća materija za proslavu Evharistije - stoji u pismu koje je pročitano na Vatikanskom radiju.

Dodaje se da je hleb sa minimalniom količinom glutena "jedina validna materija". Onima koji ne smeju da konzumiraju vino i hleb sa glutenom, crkva preporučuje piće od ceđenog voća pod imenom "mustum".

Foto: Tanjug/AP

Pismo je objavljeno zbog pojave bezglutenskih verskih hlebova u supermarketima i na internetu, a crkva preporučuje da se ovi hlebovi kupuju isključivo u objektima verskih zajednica.

Da bi se uklonila bilo kakva sumnja u valjanost pitanja vezanih za Evharistiju, Robert Sara sugeriše vernicima da se obrate službenicima crkve koji će im dati smernice i garancije i sertifikate o predmetima vezanim za pričešće piše N1.

Katolička crkve je 2003. godine propisala da verski hleb treba da sadrži "malu količinu" glutena.

Kontaktirali smo i sveštenike iz srpske pravoslavne crkve da nam kažu da li nafora mora imati gluten.

- Naša crkva nikada nije raspravljala o glutenu. Bitno je samo da je kvasni hleb, to jest nafora - rekao nam je otac Jovan.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.