Papa Franja o stradanju izbeglica u Sredozemnom moru: Vreme da se postidimo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2021, 15:36

Papa Franja o stradanju izbeglica u Sredozemnom moru: Vreme da se postidimo

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja poručio je danas da je došlo vreme da se postidimo, nakon informacija da je 130 izbeglica, po svemu sudeći, izgubilo život u pokušaju da pređu Sredozemno more, a UN su optužile evropske države da se nisu odazvale pozivu za pomoć.

Tragajući za čamcima sa izbeglicama, jedan trgovački i jedan humanitarni brod pronašli su 10 ljudskih tela koja plutaju nedaleko od prevrnutog gumenog čamca, u međunarodnim vodama nedaleko od obala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Libije, a veruje se da je u tom gumenom čamcu bilo čak 130 ljudi, potvrđeno je u petak iz francuske humanitarne organizacije SOS Mediteran.

"Priznaću vam da mi je bolno zbog ove najnovije tragedije u Mediteranu. U pitanju su ljudski životi, ljudi koji su čitava dva dana molili za pomoć koja nikada nije stigla. Braćo i sestre, zapitajmo se svi zajedno nad ovom najnovijom tragedijom koja se dogodila. Vreme je da se postidimo", poručio je papa Franja vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra i pozvao ih da se u tišini pomole Bogu, prenosi Rojters.

Nakon što je prošle srede nevladina SOS služba prijavila da su tri čamca u Mediteranu poslala poziv za pomoć, francuska organizacija SOS Mediteran je krenula u potragu.

Safa Msheli iz Međunarodne organizacije za migracije UN (UNIOM) optužila je "države da su se oglušile o pozive za pomoć i odbile da spasu živote više od 100 ljudi".

Iz UNIOM je potvrđeno da je tragičan ovogodišnji bilans prelaska centralnom rutom preko Mediterana skoro 500 izgubljenih života, tri puta više nego u istom periodu 2020. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.