Papa Franja: Slobodno tržište pomaže bogatima, siromašni gladuju

Izvor: Kurir, 25.Dec.2013, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja: Slobodno tržište pomaže bogatima, siromašni gladuju

Prvi čovek Vatikana u božićnom intervjuu još jednom naglasio da nije marksista i istakao da današnji sistem ne omogućava pravdu u svetu

VATIKAN - Pozdravio svet.

Papa Franja I (77), čije je pravo ime Horhe Mario Bergoljo, u Domu Svete Marte u Vatikanu u specijalnom božićnom intervjuu za veb-portal Vatikan insajder milanskog dnevnika Stampa ponovio je da nije marksista, ali da slobodno tržište ne donosi pravdu jer od njega dobijaju samo bogati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dok siromašni ljudi širom planete svakodnevno gladuju. Naglasio je i da Božić koji se slavi po gregorijanskom kalendaru za njega predstavlja drugi rođendan jer je kršten na taj dan 1936. u bazilici Marije Pomoćnice i svetog Karla Boromea u Argentini.

Tvrdi da nije marksista

- „Ekonomija kampanja“ pretpostavlja da će ekonomski rast, ohrabren slobodnim tržištem, neizbežno doneti veću socijalnu pravdu u svetu. Obećano je da će se puna čaša preliti u korist siromašnih. Umesto toga, čudesno se povećava i nikad ništa ne dolazi do siromašnih. Ponavljam, to ne govorim s tehničkog viđenja, već u skladu sa socijalnim naukom Crkve. To ne znači da sam marksista - naglasio je Franja.

Borba za decu

Papu je zapanjio podatak da svakog dana u svetu 10.000 dece umre od gladi.

- Voleo bih da kažem čovečanstvu: „Dajte ljudima da jedu!“ Ako budemo sarađivali s humanitarnim organizacijama i svi se dogovorimo da nećemo bacati hranu, nego je slati onima kojima je potrebna, mogli bismo mnogo da učinimo u rešavanju problema gladi u svetu. Neka nada i nežnost Božića unište našu ravnodušnost - istakao je papa.

Papa je još naglasio da hrišćani ne smeju da zaborave nadu i nežnost jer Crkva tad postaje hladna i gubi pravac kojim treba da se kreće.

Susret sa prethodnikom

REKAO BENEDIKTU XVI DA SE MOLI ZA NJEGA

Papa Franja posetio je pre Božića i svod prethodnika na tronu Vatikana Jozefa Ratzingera (86), nekad Benedikta XVI. Izrazio je veliko zadovoljstvo kad je video da on izgleda zdravije nego tokom mandata koji je napustio u februaru. Ratzinger ga je dočekao i pozdravio na ulazu u nekadašnji samostan gde sada živi.

- Srećan Božić, moli se za mene - rekao je Franja Benediktu, na šta mu je on odgovorio da to uvek radi.

Prisustvovali misi

VERNICI DOČEKUJU BOŽIĆ U JERUSALIMU

Veliki broj vernika i turista juče po podne počeo je da se okuplja u Vitlejemu uoči svečane mise u Crkvi Hristovog rođenja u tom gradu i današnjeg Božića po gregorijanskom kalendaru. Večerašnju božićnu misu u Vitlejemu služio je latinski partrijarh Jerusalima Fuad Tval. Na Trgu jasli ispred Crkve Hristovog rođenja, na kojem se nalazi i Omarova džamija, postavljen je ogroman Deda Mraz. Broj pridošlih vernika ipak je bio manji nego što je to bio krajem 90-ih, kad su izraelsko-palestinski mirovni pregovori bili na svom vrhuncu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

POSLEDNJE REČI: Potresne poruke u ćelijama smrti Gestapa!

Izvor: Kurir, 25.Dec.2013

Među brojnim porukama nalaze se i zapisi Tole Turske čije reči svedoče o velikoj ljubavi u stravičnim dobima nacističkog progona..KELN - Zid sa više od 1.800 poruka koje su, u poslednjim satima svog života, urezivali osuđenici na smrt, nalazi se u ćelijama Gestapoa u Kelnu. Među njima, nalaze...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.