Papa Franja: Skandalozno

Izvor: B92, 04.Apr.2021, 16:28

Papa Franja: Skandalozno

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja oštro je danas kritikovao nastavak ratovanja u vreme kada pandemija koron virusa stvara socijalne i ekonomske teškoće.

Papa Franja je posle uskršnje mise izgovorio tradicionalnu poslanicu "Gradu i svetu" (Urbi et orbi), poželevši sreću i radost vernicima, ali i ukazavši na bol i patnju izazvanu brojnim oružanim sukobima u svetu i drugim izvorima nasilja u Africi, Aziji, Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku.

"Pandemija se i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dalje širi, uz tešku socijalnu i ekonomsku krizu, naročito za siromašne. Uprkos tome, i ovo je skandalozno, oružani konflikti nisu okončani i vojni arsenali se povećavaju. To je skandal današnjice", rekao je papa Franja.

Apelovao je na međunarodnu zajednicu da reši problem odlaganja isporuka vakcina protiv korona virusa i da obezbedi da doze stignu i u najsiromašnije zemlje.

"Svako, naročito najranjiviji među nama, treba da dobije pomoć i ima pravo na pristup neophodnoj nezi", kazao je papa Franja.

Opisujući vakcine kao "ključno sredstvo" u borbi protiv pandemije, papa je ukazao na potrebu postojanja "duha globalne odgovornosti" i ohrabrio države da "omoguće distribuciju vakcina, naročito najsiromašnijim zemljama".

Sat vremena ranije papa je služio uskršnju misu u Bazilici Svetog Petra, u prisustvu svega oko 200 vernika, zbog pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.