Papa: Crkva da bude saosećajnija

Izvor: VOA, 08.Apr.2016, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Crkva da bude saosećajnija

Papa Franja založio se za saosjećajnu crkvu, otvorenu prema “nesavršenim” katolicima u dugo očekivanom dokumentu o porodici i braku, pod nazivom “Radost ljubavi”.

Papin apostolski govor, u kojem je stav o homoseksualcima ostao nepromijenjen, oslanja se na zaključke koje su usvojila dva sinoda o porodici 2014. i 2015. godine.

U smjernicama o porodičnom životu, od 260 strana, Papa Franja poziva Katoličku crkvu da bude otvorenija prema, kako navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << nesavršenim katolicima, naročito razvedenima i ponovo vjenčanima, koji zbog toga ne mogu da se pričeste, ukoliko ne dobiju poništenje braka. Italijanski kardinal Lorenco Baldiseri, koji je predstavio dokument, rekao je da papa želi da pomogne porodicama, koje se suočavaju sa problemima.

"Papa kaže da su od pastorskih neuspjeha, važniji pastorski napori da se ojačaju brakovi i da se na taj način spriječi njihov raspad”.

U dokumentu, pod nazivom “Radost ljubavi”, Franja citira Martina Lutera Kinga mlađeg, argentinskog pjesnika Horhe Luisa Borhesa i druge da bi pokazao kako bi crkva trebalo da bude milostivija. Baldiseri smatra da će taj pristup pomoći porodicama i razvedenima.

"I citiraću, bez umanjivanja vrijednosti jevanđeljskih ideala, moramo da budemo milostivi i strpljivi kada pratimo ljude u njihovom razvoju”.

Papa Franja već dugo pokazuje samilost prema onima koji pate zbog strogih katoličkih doktrina, ističući da niko ne može da bude zauvijek  osuđen. Poglavar Rimokatoličke crkve takođe navodi da bi trebalo pokazati poštovanje prema homoseksualcima, ali bez promjene stava o istopolnim brakovima, ističući da ne postoji osnova za njihovo izjednačavanje sa heteroseksualnim zajednicama.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.