Pao mrak, još ništa o avionu

Izvor: B92, 08.Mar.2014, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao mrak, još ništa o avionu

Kuala Lumpur -- Avion "Malezija erlajnsa" sa 239 putnika i članova posade nestao je jutros sa radara. Spasilačke ekipe tragaju za letelicom, a strahuje se da se srušila u more.

Vijetnamska mornarica je objavila da se Boing 777 srušio u Južno kinesko more, kod obale ostrva To Ču, ali iz Malezije poručuju da se ne zna šta je sa avionom.

Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je da još nema ni traga od aviona u kom je bilo 227 putnika i 12 članova posade. Saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da se u avionu nalazilo i petoro dece mlađe od pet godina.

Razak je rekao da su operacije potrage za nestalim avionom između Malezije i južne obale Vijetnama intezivirane, preneo je Rojters.

Kako prenosi Gardijan saopštenje aviokompanije, tokom noći će se nastaviti potraga za avionom na moru, dok će traganje iz vazduha biti odloženo do jutra.

Gardijan javlja da je u potragu u toku dana bilo uključeno 15 aviona i devet brodova.

Njujork tajms je objavio, pozivajući se na direktora civilnog vazduhoplovstva Vijetnama, da je u moru primećena mrlja od 12 milja, "moguće i dve", u oblasti gde je nestao avion.

Vijetnamska mornarica je ranije danas objavila da se avion srušio u Južno kinesko more, kod obale vijetnamskog ostrva To Ču, dok je malezijski ministar saobraćaja to demantovao.

"U ovom trenutku nema brodova vijetnamske mornarice tako da moramo da tražimo brodove sa ostrva Ou Kvok za spasilačku operaciju", izjavio je admiral vijetnamske mornarice Ngo Van za vijetnamske državne medije.

Malezijski ministar saobraćaja je rekao da "nema ni traga od olupine aviona", a ni kompanija "Malezija erlajnz" nije potvrdila da se avion srušio.

Kompanija je ranije saopštila, kao prvu pretpostavku, da je avion možda sleteo u Nanmingu, u istočnoj Kini.

Rojters je nešto ranije preneo da malezijski brodovi nisu našli nikakve tragove nesreće na mestu gde je uspostavljen poslednji kontakt sa avionom.

Boing 777, koji je leteo iz Kuala Lumpura u Peking, poslednji kontakt sa kontrolorima leta imao je 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru, naveo je u saopštenju generalni direktor "Malezija erlajnza" Ahmed Jauhari Jahja.

"Veoma nam je žao što smo izgubili svaki kontakt sa letom MH370", kazao je Jauhari.

Kako prenosi BBC, on je saopštio da je do sada kontaktirano oko 90% porodica onih koji su se nalazili u avionu.

Mnogi su došli na aerodrom u Pekingu, gde čekaju vesti o avionu. Mnogim uznemirenim članovima porodica ukazana je pomoć. Neki od njih su ljuti jer, kako su naveli, čekaju satima, a dobijaju samo šture informacije, prenosi BBC.

I Kina je poslala u potragu dva spasilačka broda u Južno kinesko more da pomogne u spasilačkoj operaciji.

Lai Ksuan Tan, direktor vijetnamskog civilnog vazduhoplovstva rekao je da kontrola leta u toj zemlji nije imala nikakav kontakt sa avionom, i da je on izgubljen sa radara minut pre ulaska u vazdušni prostor Vijetnama.

Tan je rekao da malezijske, singapurske i vijetnamske vlasti koordinišu u operaciji trazenja aviona, i dodao da je Vijetnam poslao brodove i avione u zonu u kojoj je moguće da je avion pao. Takođe je rečeno svim ribarskim brodovima da obrate pažnju na delove letelice u moru.

Upitan da li je moguće da se radi o terorističkom napadu, malezijski ministar transporta je rekao da to još nije utvrđeno, ali da se i takve mogućnosti istražuju.

"Veoma smo zabrinuti. Vesti su vrlo uznemirujuće. Nadamo se da su svi u avionu bezbedni", izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, preneo je Rojters.

U potragu su se priključile i ostale države jugoistočne Azije, prenosi BBC. Filipini su se takođe uključili u akciju traganja.

Avion je poleteo iz Kuala Lumpura noćas u 12.21 po lokalnom vremenu, a u Peking je trebalo da sleti u 6.30 sati.

"Malezija erlajnz" je saopštio da su putnici državljani 14 zemalja i da je među njima najmanje 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šestoro Australijanaca i troje Amerikanaca, dodajući da su avionom putovale i dve bebe - jedna iz Kine i druga iz Amerike.

Inače, ovaj tip aviona uveden je u flotu "Malezija erlajnza" 2002. godine.

Ukoliko bude potvrđeno da se avion srušio, to će biti druga teška nesreća u kojoj je učestvovao boing 777 za manje od godinu dana i sigurno najveća od kada je taj avion ušao u upotrebu 1995. godine.

Boing 777 "Azijana erlajnza" srušio se u julu prošle godine u San Francisku i tom pirlikom su poginula tri putnika, a više od 180 je povređeno.

Kompanija "Boing" je objavila da je upoznata sa nestankom aviona i da prati situaciju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽAS: Pogledajte dramatičan pad malezijskog aviona u more!

Izvor: Kurir, 08.Mar.2014

Najverovatnije se srušio u more, ali se ne zna kako je do toga došlo. Boing 777-200 sa 239 osoba leteo je na relaciji Kuala Lumpur - Peking, a u jednom trenutku samo je iščezao s radara izgubivši kontakt s kontrolom leta u Vijetnamu..HANOJ - Putnički avion kompanije "Malezija erlajns" sa 227 putnika...

Nastavak na Kurir...

Avion malezijske avio kompanije ipak pao u more

Izvor: Politika, 08.Mar.2014

KUALA LUMPUR – Spasilački timovi iz jugoistočne Azije, koristeći brodove i avione, pretražuju danas more između Malezije i Vijetnama, u potrazi za nestalim Boingom 777 sa 239 putnika...Kontrola leta je izgubila sa radara avion pre 17 sati. Let broj MH370 krenuo je iz Kuala Lumpura za Peking rano...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.