Pao iz matiša, pa doktorirao!

Izvor: Press, 21.Nov.2010, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao iz matiša, pa doktorirao!

Profesor matematike Švile oborio me je na popravni jer je jedan učenik prepisivao od mene. Razmišljao sam da ukradem auto od oca i pregazim ga
Ministar trgovine Slobodan Milosavljević sve vreme je deo vlasti od petooktobarskih promena, direktno ili indirektno. Ali, on za sebe kaže da je „državni činovnik u misiji da učini nešto dobro za građane Srbije". U prvoj demokratskoj vladi važio je za Đinđićevog ekonomskog ministra, a dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je DS bio opozicija bio je na čelu Privredne komore Srbije po izboru privrednika. Po povratku DS-a na vlast, vodio je resore trgovine i poljoprivrede.

Milosavljević otkriva da poreklo vodi od čuvenog srpskog naučnika Mihaila Pupina, ali i da je na putu do titule doktora ekonomskih nauka, koju je stekao kao vrlo mlad, išao na popravni ispit zbog jedinice iz matematike u prvoj godini Pete gimnazije.
- Mihailo Pupin rođen je u Idvoru, devojačko prezime njegove majke Olimpijade je Dević, a moja baka je isto od Devića iz Idvora. Nije to bliska rođačka linija, ali jeste ista familija i ponosan sam na to, pa zato rado učestvujem u svim akcijama koje se tiču očuvanja lika i dela Pupina - otkriva Milosavljević.
Sloba, Svila, Arkan, Peja...
Bez obzira na idvorsko poreklo, ministar je život, kako kaže, ne svojom voljom proveo u Beogradu u „krugu dvojke", i to retko zalazeći niže od Slavije. U detinjstvu i mladosti trenirao je košarku.
- Obožavao sam basket. Bio sam dobar, iako sićušan, govorili su da podsećam na pokojnog Mirzu Delibašića jer sam kao on imao sofisticiraniji pristup igri. Ipak procenio sam da je basket za jače od mene i posvetio se nauci - kaže Milosavljević.

U osnovnoj školi bio je odličan đak, dobro dete sa povremenim nestašlucima.
- Jedna zanimljivost vezana za Osnovnu školu „Starina Novak" desila mi se pre nekoliko godina na proslavi neke školske godišnjice. Bio sam ministar trgovine, a Goran Svilanović, koji je išao u istu školu, ministar spoljnih poslova. Organizator proslave nabrajao je poznate koji su išli u tu školu i posle Gorana i mene, pobrojao Željka Ražnatovića Arkana i voditelja Peju („A što ne bi moglo"), koji je sada na „Farmi". Samo smo se pogledali u kakvo nas je društvo svrstao - smeje se Milosavljević.

Posle osnovne škole, upisao je Petu beogradsku gimnaziju.
- E, to je bila ozbiljna škola. Sve sam lako savladavao sem matematike kod čuvenog Švileta, koji je nadimak dobio od imena logora Aušvic. To najbolje govori koliko je strašan bio. Jednom nas je podelio u dve grupe i dao strašno teške zadatke. Uradio sam ih i bio sam siguran da su bar dva i po tačna. Pored mene je sedeo dečko koji ništa nije uradio, ali sva rešenje je prepisao od mene, iako smo imali različite zadatke. Kad je Švile doneo rezultate, sledio sam se: jedinica! - priseća se Milosavljević.

Pobunio se i kao odgovor dobio objašnjenje da je on prepisivao od dečaka koji je sedeo pored njega! Posle objašnjenja da nije on prepisivao, Švile je Slobodana izveo ispred table:
- Dao mi je neke zadatke koje nismo radili, koje niko nije znao. Nešto nezamislivo. Stajao sam. Još mi kroz glavu prolaze njegove reči koje je kroz nos izgovarao: „Evo tebi, Milosavljeviću, još jedna jedinica i jedna za kraj!" I oborio me na popravni. Srušio mi se svet! Toliko sam bio očajan, da mi je kroz dečačku glavu prolazila ideja da ukradem ocu automobil i pregazim ga. Učio sam, učio i u junu dobio trojku. Posle toga, ekonomski fakultet, magistratura i doktorat su bili lagani - kaže Milosavljević.
Zaradio na zabrani pušenja
Da će biti uspešan ekonomista pokazao je već tokom studija, kada je za jedno leto zaradio nekoliko hiljada maraka.
- Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama usvojen je 1988. godine i predviđao da na svakom mestu mora da se istakne znak „zabranjeno pušenje". Prijavio sam se za akvizitera za prodaju nalepnica „zabranjeno pušenje" u jednom preduzeću. Prvu sam prodao dekanu mog ekonomskog fakulteta, pa rektoru i svim fakultetima, a zatim i brojnim preduzećima. Od tog novca kupio sam auto, platio letovanje i ostalo mi je za trošak - kaže Milosavljević.

Kao što je na neverovatan način zaradio prve velike pare, tako je na nesvakidašnji način upoznao suprugu Katarinu.
- Bio sam na odsluženju vojnog roka i došao sam u Beograd na lečenje zbog neke povrede. Moji drugovi su pričali da me je udario kamion petotonac, a da ja takav slomljen šetam Beogradom. Katarina je to čula od zajedničkog prijatelja i poželela da upozna takvog čudaka. I dobila je mene. Upoznali smo se u „Bonafidesu", a kada su zatvorili taj klub otišli smo u „Šansu" na Tašmajdanu. Zbog nje sam bežao iz vojske. Trajemo već četvrt veka i u našem odnosu se ništa nije promenilo, osim što smo bogatiji za Konstantina (14) i Doroteu (6) - dodaje Slobodan.
Kuva i piše poeziju
On tvrdi da je porodica osnov svega, da živi kao sav običan svet, i to mu uspeva. Vikendom je redovan na Paliluskoj i Kalenić pijaci, satima pričajući kako sa prodavcima, tako i sa građanima, ume i da skuva, a piše i ljubavnu poeziju.

Sin Konstantin, koji će očevim stopama u Petu gimnaziju, rodio se pre 14 godina.
- Iako je kao mama Rak u horoskopu, Konstantin ima ambicije kao ja. Mislim da će se baviti politikom. Dobrica je. A Dorotea obožava da se oblači u roze, doteruje, uzima i oblači mamine stvari. Nas dvoje smo Škorpije i ovo je mesec naših rođendana - kaže Slobodan Milosavljević.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.