„Panoviziju“ gase 9. oktobra

Izvor: Blic, 29.Sep.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Panoviziju“ gase 9. oktobra

Vršac - Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić potvrdio je da je Ratel TV „Panoviziji" iz Vršca oduzeo dozvolu 10. aprila, kao i da je to rešenje Republička radiodifuzna agencija dobila 17. avgusta. Savet RRA od tada nije zasedao, a prva naredna sednica zakazana je za 9. oktobar, a na dnevnom redu će biti i slučaj „Panovizije".



- U Vršcu ima samo jedan repetitor, pa su Savetu RRA tu vezane ruke, jer Zakon o radiodifuziji kaže da kada regulaciono >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << telo oduzme dozvolu emiteru, mi smo dužni da ukinemo objedinjenu konačnu dozvolu, koju izdaje RRA. Ukoliko se uspostavi da tu nema nikakvih okolnosti koje bi trebalo naknadno proveriti, Savet je dužan da uskrati dozvolu svakom emiteru kojem je Ratel uskratio dozvolu za rad - izjavio je Karadžić. Na konstataciju da „Panovizija" trenutno ima samo tri radnika, on je rekao da to može da utiče na njihov status, zbog činjenice da su emiteri, u elaboratima na osnovu kojih su dobili dozvolu, navodili koliko će imati zaposlenih.

U"Ratelovom" registru izdatih dozvola za radio stanice i radio-difuzne stanice piše da su dozvole „Panovizije" prestale da važe, a ova televizija ne emituje program ni kroz kablovsko-ditributivni sistem SBB. „Panovizija" je januara 2006. godine skinuta sa kablovske na zahtev lokalne vlasti. Ali, na kablovsku je vraćena već posle par meseci. Kanal za emitovanje ustupili su im Danka i Pera Marjanović koji su svoju kablovsku mrežu „Antena sat" prodali SBB-u, a ugovorom je precizirano da u njihovom vlasništvu ostaje i jedan kanal. Marjanovićevi su „Panoviziju" skinuli sa svog kanala pre nekoliko meseci. Prema njihovim rečima, za tri godine, ova TV stanica nije im platila ni dinar na ime zakupa.

- Ako računamo 500 evra mesečno, to je dug od preko 18.000 evra. Znamo da dobijaju pare iz više budžeta, po kom osnovu to je njihova stvar. Tražimo da namire dug. Mi „Ratelu" plaćamo 150.000 godišnje, ali on ne priznaje ni to. Zato smo ga skinuli sa svog kanala, i on se na njega sigurno neće vraćati - kažu Marjanovići.

Ljubisav Šljivić direktor komunalnog preduzeća "Drugi oktobar” i odbornik SPS u lokalnom pralamentu, dobio je pravosnažnu presudu. Okružni sud u Pančevu potvrdio je prvostepenu presudu i Lazina oglasio krivim za krivično delo klevete.

Ministarstvo kulture Srbije, na osnovu dva konkursa, dodelilo je TV „Panoviziji" iz Vršca 1,1 milion dinara.

Lazin: Žrtva represije vlasti

Branislav Lazin je u reagovanju upućenom „Blicu" izjavio da je njegova TV stanica uživajući podršku novinarskih udruženja baš zbog svojih stavova o slobodnom infomisanju, već nekoliko godina žrtva represije nedemokratskih lokalnih vlasti, pa i sudskih progona.

Lokalna vlast je 2006. godine tvrdila da „Panovizija" prenosi govor mržnje i da vređa pojedine sugrađane. Na adresu RRA poslate su dve emisije ove TV stanice, a traženo je i da se preispita njihov rad. RRA je utvrdila da u emisijama ne postoji govor mržnje, ali, kako je i NUNS ocenio, postoji pristrasnost i neprofesionalnost. Lazin i „Panovizija" su prošle godine i tuženi zbog svojih emisija, u kojima su, umesto činjenica, subjektivno iznošeni lični stavovi, insinuacije i uvrede.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.