Panika u Gomi: Pobunjenici se približavaju, dva miliona zarobljeno

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 18:06

Panika u Gomi: Pobunjenici se približavaju, dva miliona zarobljeno

Stanovnici grada Goma na istoku Demokratske Republike Kongo nalaze se u panici jer je grad već nekoliko dana odsečen od snabdevanja hranom.

Razlog je to što su pobunjenici blokirali dva glavna puta i približavaju se Gomi.

Goma ima oko dva miliona stanovnika, a nekoliko dana je odsečena od farmi koje je snabdevaju hranom, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Panika vlada u gradu jer pobunjenici iz grupe M23 i dalje napreduju ka Gomi nakon što su blokirali dva glavna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puta sa severa i zapada i onemogućavaju stanovnicima da napuste grad.

Pokret M23 predvode etnički Tutsi, a zbog sukoba vojske i pobunjenika do sada je raseljeno gotovo sedam miliona stanovnika.

Stanovnici Gome rekli su za BBC da će u gradu uskoro zavladati glad ukoliko vojska uskoro ne oslobodi neki od glavnih puteva.

Stanovništvo Gome je uvećano poslednjih dana nakon što su ljudi pobegli od napada pobunjenika na obližnja područja. Iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) rečeno je za Bi-Bi-Si da je u sredu povećan broj pacijenata u državnoj bolnici u Gomi sa 80 na 130 nakon što su primljeni ranjeni u napadu pobunjenika iz pokreta M23.

M23 je počeo da deluje 2012. godine, navodno da bi zaštitio etničku grupu Tutsi na istoku Konga koja se dugo žalila na progon i diskriminaciju.

Eksperti UN su rekli da tu grupu podržava susedna Ruanda, koju takođe predvode Tutsi, što zvanični Kigali negira. Kongoanski ministar komunikacija Patrik Mujaja rekao je za BBC da je razlog rata ekonomski i da Ruanda nastavlja poslednjih 25 godina da pljačka mineralne resurse Konga.

Goma je ekonomski centar i u njoj se nalazi velika baza mirovne misije Ujedinjenih nacija. M23, međutim, tvrdi da ne želi da zauzme Gomu i tvrdi da je u defanzivi, a ne u ofanzivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.