Panika; Pat- pozicija

Izvor: B92, 06.Nov.2023, 09:17

Panika; Pat- pozicija

Sve je veći raskol između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i vojnog zapovedništva zemlje.

Igor Žovka, zamenik šefa kancelarije Zelenskog u subotu je osudio procenu ukrajinskog vojnog zapovednika da je rat s Rusijom u "zastoju". Žovka je reagovao na intervju s vojnim zapovednikom Valerijem Zalužnim, koji je za “Ekonomist” rekao da je Ukrajina u pat-poziciji i da najverovatnije neće biti dubokog proboja u ratu.

Žovka je za ukrajinsku televiziju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da će Rusi Zalužnijev intervju "pažljivo pročitati, zabeležiti i izvući zaključke". Rekao je da je primio pozive od kolega iz partnerskih zemalja "koji su u panici" i ispituju dali je rat zaista na mrtvoj tačci, kao što je opisao Zalužni.

"Da li ehto ono što smo hteli da postigemo ovim člankom?" pitao je Žovka. "Možda je ovo vrlo dubok strateški plan i tako ćemo postići određeni usjeh. Ali da budem iskren, jako sam iznenađen", dodao je.

Napetosti dolaze u ključnom trenutku rata. Kntraofanziva Kijeva je spora, a rat na Bliskom istoku je podstakao strahove da bi finansijska i vojna pomoć Zapada mogla da posustane.

Zelenski se takođe nije složio sa Zalužnijevom procenom na konferenciji za medije s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, ali je priznao da su ljudi umorni nakon 18 meseci rata u zemlji.

"Svi se moramo okupiti i rešiti probleme, više raditi s našim partnerima na protivvazdušnoj odbrani, deblokirati nebo i omogućiti našim momcima da preduzmu akcije. To je ono o čemu moramo razmišljati. Samo o tome. Ne o tome gde ćemo biti sutra", rekao je Zelenski.

Zalužni je u svom intervjuu takođe izneo viziju onoga što bi Ukrajina trebalo da učiniti i vrstu podrške koja je potrebna od partnera da bi se pomakla s mrtve tačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.