Izvor: B92, 06.Jul.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pancir": Ugovor MO-Dragić ništavan

Beograd -- Ministarstvo odbrane nije dužno da plati kupovinu pancira i šlemova vrednih 176 miliona evra Miletu Dragiću, jer je sud ugovor proglasio ništavnim, piše "Blic".

Privredni sud u Beogradu početkom meseca doneo presudu da je ugovor Ministarstva i proizvodnje "Mile Dragić" ništavan, saznaje "Blic".

Sud je naložio Dragićevoj fabrici da "prestane sa preduzimanjem radnji usmerenih na izradu sredstava za opremanje vojnika po projektu 'Modela opremanja vojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 21. vek za 2006. i 2007. godinu'".

Republičko javno pravobranilaštvo je kao argument navelo da je ugovore u ime Ministarstva odbrane, koje je u to vreme bilo na saveznom nivou, potpisalo neovlašćeno lice. Naime, u presudi se tvrdi da je Uprava za snabdevanje pet dana pre odluke ministra zaključila ugovore, te se izvlači zaključak da ministar nije dao ovlašćenje za potpisivanje spornog dokumenta.

Dragić je naveo da "nije znao da je u ime tužioca neovlašćeno lice potpisalo ugovor, jer je njemu predstavljeno da je ugovor potpisalo ovlašćeno lice". U prethodnom postupku Trgovinski sud u Beogradu je 2008. godine obavezao Ministarstvo odbrane na naknadu postupka tuženom.

Tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić tvrdio je da se nabavka finansira iz vanbudžetskih sredstava, "prodajom viška vojne imovine koja nije bila potrebna", pa se zato pristupilo potpisivanju ugovora. Milovan Andrić, tada načelnik Odeljenja za ekonomsko-pravne poslove, naveo je da je ugovor naručio Generalštab Vojske SCG u skladu sa procedurom, jer mu je načelnik uprave za snabdevanje Mile Bogdanović dao ovlašćenje, što je ovaj i potvrdio.

Suđenje akterima afere "pancir" je pokrenuto zbog sklapanja ugovora štetnog po državu vrednog 176 miliona evra između firme za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" i Vojske SCG. Istraga o aferi "pancir" pokrenuta je krajem avgusta 2005. godine, posle optužbi tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića da firma za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" i Vojska SCG sklapaju ugovor štetan po državu, vredan 300 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.