Pančevo: Raste broj umrlih od raka

Izvor: Press, 09.Feb.2018, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Raste broj umrlih od raka

PANČEVO - Prema podacima pančevačkog Zavoda za javno zdravlje broj obolelih od raka u Južnobanatskom okrugu poslednjih godina nije u porastu ali zabrinjava podatak da raste broj umrlih od ove bolesti.
Foto:Vojvodina gov.rs
Godišnje se registruje oko 1.350 obolelih a umre oko 930.
Kod muškaraca najčešći je karcinom pluća, debelog creva i prostate a kod žena rak dojke, grlića materice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << debelog creva i pluća...
Razlog za porast stope smrtnosti je kasno otkrivanje, kada bolest već uznapreduje i pojave se metastaze.
Zbog toga je važan skrining, odnosno sekundarna prevencija koja ne može preduprediti pojavu raka ali omogućava njegovo otkrivanje u ranoj fazi kada je mogućnost za izlečenje znatno bolja.
U našoj zemlji organizovano se sprovode 3 skrininga: na karcinom dojke, grlića materice i debelog creva.
"Na teritoriji Južnobanatskog okruga organizovani skrining sprovodi se samo u Pančevu i to skrining raka dojke. Imamo jako dobre rezultate u ranom otkrivanju kod žena koje su se javile na mamografiju ali ono što ne može biti zadovoljavajuće je broj odazvanih žena na skrining", kaže Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Pančevu.
U južnom Banatu sprovode se i organizovani skrining programi raka debelog creva ali i tu je obuhvat stanovništva relativno mali.
Ukoliko je obuhvat veći od 75 odsto, što je slučaj u razvijenijim zemljama, tek tada se može govoriti o smanjenju smrtnosti od malignih bolesti. Zato iz Zavoda za javno zdravlje apeluju na Pančevce da redovno odlaze na preventivne preglede.
"Ciljna populacija su žene i muškarci starosti od 50 do 74 godine kada govorimo o raku debelog creva a kada govorimo o karcinomu dojke ciljna populacija su žene od 50 do 69 godina starosti", kaže dr Ljiljana Lazić.
Podaci govore da čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama prevencije kao što su prestanak pušenja, ograničeno konzumiranje alkohola, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu, konzumiranje zdrave hrane, vežbanje kao i zaštita od virusnih infekcija koje se mogu razviti u karcinom.

Tagovi

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.