Pančevo: Prva od 100 tkalja

Izvor: RTS, 08.Jan.2019, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Prva od 100 tkalja

Katarina Mandić iz Pančeva jedna je od dobitnica republičke nagrade „100 žena - 100 minijatura" za rad u tradicionalnim tehnikama, i to za tkanje. Tim zanatom bavi se već 13 godina, a od 2010. je hobi pretvorila u posao i otvorila malu preduzetničku radnju.
Velika ljubav Katarine Mandić iz Pančeva, koja traje već 37 godina, je folklor i igranje u kulturno-umetničkom društvu. Iz toga se rodila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << želja da nauči da tka narodne nošnje, što je i ostvarila, a danas joj je taj hobi izvor prihoda. Poznanstva u toj sferi omogućila su joj da dođe do mušterija, a kvalitetan rad preporučio ju je i društvima u inostranstvu.
 
"Najveći kupci su mi KUD-ovi iz zemlje i inostranstva. Ovu godinu mi je obeležila saradnja sa državim ansamblom "Kolo" i to mi je veoma značajno", kaže Katarina Mandić, tkalja.
Pokazatelj da dobro radi je i nagrada koju je nedavno dobila na žiriranoj izložbi „100 žena - 100 minijatura" u Skupštini Srbije. Često učestvuje na konkursima, što joj omogućava da nabavi opremu, pa tako trenutno ima 5 razboja. Ono što joj nedostaje je veći prostor i pomoć.
Katarina kaže da su joj planovi da proširi posao: "Da zaposlim nekog, kupim još opreme, možda da se izmestim u neki poslovni prostor".
Osim delova narodnih nošnji, Katarina izrađuje i suvenire, pa tako tka i podmetače za čaše, futrole za mobilne telefone, priveske i druge predmete koji se mogu koristiti kao poslovni poklon. Svoje znanje često prenosi na druge žene, koje žele da nauče nešto novo.
"Edukator sam tkanja. Članica sam udruženja „Panonke", pa je dosta tih realizovanih obuka išlo preko njih. A i licencirani sam edukator Etno mreže, pa sam baš skoro završila i jedan projekat u Beogradu u saradnji sa njima i Nacionalnom službom za zapošljavanje", dodaje Katarina.
Da bi od svog posla mogla da živi, Katarina radi svakoga dana kao da je u nekom preduzeću. Fizički to nije lako, a i potrebna je stalna edukacija, učenje novih tehnika, proučavanje izvornih mustri. Međutim, to je nešto što voli i zato sa osmehom pristupa svakom novom izazovu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.