Pančevačko udruženje pomaže ženama iz Sigurne kuće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2020, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevačko udruženje pomaže ženama iz Sigurne kuće

Ekonomsko osnaživanje žena iz socijalno najugroženijih slojeva društva pogotovo žrtava nasilja u porodici izuzetno je važno jer podaci govore da se ekonomski zavisne žene najčešće vraćaju u nasilne zajednice. Pančevačko udruženje "Ruke" pomaže ženama iz Sigurne kuće da prođu obuke za šivenje i zarade od prodaje rukotvorina.

Udruženje "Ruke" osnovano je u okviru projekta "ONAsnaživanje", čiji je cilj ekonomsko jačanje žena sadašnjih i bivših korisnica sigurne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kuće u Pančevu.

U prostorijama ovog udruženja prolaze obuku za šivenje, vez i razne tehnike izrade ručnih radova. Trenutno prave cegere, a prihod od prodaje ide za njihove honorare i nabavku materijala.

Podaci Centra za socijalni rad u Pančevu pokazuju da se žene koje su ekonomski zavisne najčešće vraćaju u nasilne zajednice i zato su ovakvi projekti važni.

"Mi smo godinama razvijali ovaj program i ne samo program "ONAsnaživanje" nego i ostale, gde smo doškolovavanjem, preškolovavanjem, kupovinom opreme za započijanje sopstvenog biznisa u stvari pokazali tim ženama šta je važno", kaže Jasna Vujičić , v.d. direktora Centra za socijalni rad Pančevo.

"Za sada proizvodimo cegere ali u planu je da proizvodimo i druge artikle kućnog tekstila. Ideja je da im se pomogne da se sa tim svojim zanatom i veštinama osamostale, nastave da rade i budu zaposlene u udruženju ili da povremeno dolaze u udruženje da edukuju nove žene koje su zainteresovane", kaže Dragana Jeminović,stručni radnik Sigurne kuće i zastupnica udruženja "Ruke".

Udruženje dobija i donacije, a poslednja u iznosu od dve hiljade evra stigla je od zaposlenih iz kompanije Japan Tobacco International, koji su sredstva prikupili u humanitarnoj trci.

"Zaposleni su sami odlučili da taj novac doniraju za ekonomsko osnaživanje žena .Čuli smo za projekat "ONAsnaživanje" i za udruženje "Ruke" i u planu je da se za tih dve hiljade evra obezbede sredstva za kupovinu materijala neophodnih za proizvodnju", kaže Momira Marković, kompanija Japan Tobacco International.

Donacija je namenjena i kupovini opreme i stolica za šivaru koja se nalazi u prostorijama udruženja "Ruke".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.