Pančevački Don Kihot ne gubi bitke

Izvor: RTS, 24.Jul.2014, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevački Don Kihot ne gubi bitke

Stanarima jedne zgrade u Pančevu bilo je potrebno dve godine da ispod prozoora urede park prirode na kojem susedi mogu da im pozavide.

Kada je pre dve godine Marijan Vuk odlučio da nešto učini kako bi prostor ispred zgrade u ulici Đure Daničića u Pančevu oplemenio i ulepšao, malo ko je verovao da će na tom mestu nastati mali park za uživanje.

Oduvek se divio svetionicima na ušću Tamiša u Dunav i, zahvaljujući podršci komšija, simboli grada sad ukrašavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i njegovo okruženje.

"Odavno mi se sviđaju kule i želeo sam da ih gledam ispod svog prozora", kaže Marijan Vuk. "Komšija Mirče Bosiok koji pravi fontane odlučio je da mi se pridruži i napravio je lepu fontanu. Tako je sve počelo, i sad imamo čemu da se divimo. Ideje naviru i kod ostalih komšija i svako daje svoj doprinos u sređivanju našeg parka."

U bašti se nalazi i Don Kihot, ali on se ovde ne bori protiv vetrenjača, već predstavlja zajedništvo komšija koji su dokazali da zajedničkim radom mogu doprineti lepšem životnom okruženju.

Mirko Koler kaže da njihova borba za sad daje rezultate: "Mi se borimo protiv đubreta i kesa, jer želimo da živimo u zdravom okruženju. Redovno čistimo i sve ovo održavamo i trudimo se da nam bude još lepše."

Deca se najviše raduju fontani jer vole da u nju ubacuju kamenčiće. Mario Varga kaže, da bi sačuvali baštu, on i njegovi drugari su odlučili da se ovde ne igraju već samo da uživaju kada je sunčano i toplo, jer je pored nje uvek svežije.

Stanari zgrade u ulici Đure Daničića zadali su domaći zadatak svima u gradu da pokušaju da naprave nešto bolje. Do tad mogu da uživaju u zelenoj oazi koju su sami stvorili ne čekajući da im to neko drugi učini. Zato su ponosni i, kako kažu, i dalje će na svoj način brinuti o životnoj sredini, a ako im se pridruže i drugi Pančevci i čitav grad može da dobije mnogo lepši izgled.

rts.pancevo@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.