Pančevačka Rafinerija izvozi bio-dizel

Izvor: RTS, 04.Dec.2013, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevačka Rafinerija izvozi bio-dizel

U skladu sa najvišim evropskim standardima o zaštiti životne sredine, u Rafineriji nafte u Pančevu počelo je da se proizvodi gorivo sa bio-komponentama. Za sada će se izvoziti u inostranstvo, jer u našoj zemlji nema zakonskih regulativa za prodaju bio-dizela.

Posle četiri meseca priprema i uloženih 580 miliona evra, u Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa određenim procentom bio-komponente, sojinog ulja uvezenog iz Rumunije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prva isporuka od 500 tona goriva sa obnovljivim izvorima energije, stigla je u Bugarsku, a na našem tržištu ga nema, jer još ne postoji neophodna zakonska regulativa.

"Za prodaju goriva sa bio-komponentama država treba da smanji ili skine akcize, kako bi stimulisala proizvođače da ga prave", objasnila je Maja Ćirić, direktor Sektora manipulacije u Rafineriji. "To postoji u zemljama Evropske unije, ali ne i kod nas. Zato mi za sada izvozimo bio-dizel i ne prodajemo ga na našim pumpama."

Na našim pumpama već ima i novog goriva od 98 oktana, koji daje veću snagu motora a ima nizak procenat sumpora, što znači da je smanjena emisija štetnih gasova.

U kontekstu brige o životnoj sredini, u pančevačkoj Rafineriji postavljene su i barijere koje smanjuju buku na novom postrojenju vodonika, a koje smeta meštanima Starčeva, čije su kuće preko puta fabrike.

"Prvo smo izmerili kolika je buka, a onda naručili opremu za postavljanje barijera i postavili ih", kaže Olivera Ivetić, rukovodilac projekta "Barijere za zaštitu od buke". "Bio je to složen proces, jer je trebalo nabaviti opremu iz inostranstva, jer kod nas ne postoji. Takođe, trebalo je zadovoljiti brojne propise i standarde."

Buka je smanjena u proseku za 10 decibela i sad je u granicama koje su zakonom dozvoljene.

rts.pancevo@rts.rs

+381 13 342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.