„Pančevac” preživeo udar broda „Krka”

Izvor: Politika, 04.Avg.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Pančevac” preživeo udar broda „Krka”

Bezbednost Pančevačkog mosta nije ugrožena i nema opasnosti za drumski i železnički saobraćaj posle naletanja plovila na deo čelične konstrukcije nad Dunavom, tvrde u Sektoru za vodni saobraćaj

Brod „Krka” čiji je kran u nedelju udario u deo metalne konstrukcije Pančevačkog mosta nije ugrozio bezbednost ove konstrukcije, niti drumski i železnički saobraćaj. Da vitalni delovi „Pančevca” nisu u opasnosti potvrdili su u Sektoru za vodni saobraćaj i bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plovidbe pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Plovidba brodova i brodskih sastava bila je preusmerena u drugi plovidbeni otvor, s obzirom na to da je jedan deo oštećene konstrukcije posle naleta „Krke” visio na kablovima. Blokirani deo plovnog puta potpuno je raščišćen u noći između nedelje i ponedeljka.

– Sklonjeni su iščupani kablovi, uglavnom od telefonije, elektroprovodnika, optičkih i strujnih instalacija za obeležavanje mosta na nosaču konstrukcije koji je pokidan – navode u Sektoru za vodni saobraćaj.

Prema podacima ove institucije, ova nezgoda na Dunavu je presedan, jer u prethodnih nekoliko godina nije zabeleženo da jedan brod kranom udari u konstrukciju Pančevačkog mosta.

–Kran je podesiv i pokretan deo plovila i njegov bezbedan položaj zavisi od ozbiljne i stručne pripreme zapovednika broda prilikom planiranja plovidbe. Od njega zavisi kako će se prilagoditi uslovima na kritičnim mestima, naročito ispod mostova, prevodnica i drugih opasnih deonica koje su obeležene, ucrtane i dobro poznate zapovednicima koji plovidbu planiraju i izvršavaju na ozbiljan način – odgovaraju u Sektoru za plovidbu na pitanje kako je moguće da kran jednog broda ostane iznad nivoa konstrukcije mosta i udari u čelični nosač.

Šta god da je uzrok ove nezgode, rešetkastu konstrukciju koja se tom prilikom odvalila i zakačena za kablove visila nad Dunavom na metar i po do dva od površine vode, uklonili su radnici Preduzeća „Ivan Milutinović” (PIM).

– Angažovali smo naš tegljač „Topola” sa 1.200 konjskih snaga, za koji smo zakačili i dizalicu „Žiča” i jednu skelu. U akciju se uključilo 20 zaposlenih u našem preduzeću. S obzirom na to da se „Topola” u trenutku kada smo malo posle 18 sati dobili poziv nalazila u Zemunu, bilo je potrebno neko vreme da stignemo do Pančevačkog mosta i zauzmemo položaj. Posao su nam osim mraka otežavali nevreme i jak vetar koji su u nedelju uveče zadesili Beograd. Izvlačenje je trajalo gotovo tri sata – naglašava Miodrag Milojević, izvršni direktor PIM-a.

Vlasnik Pančevačkog mosta i dela oštećene infrastrukture su JP „Železnice Srbije” u kojima ističu da su i njihove ekipe izašle na teren i ustanovile da je signalno-telekomunikacioni (STA) kabl između Beograda i Pančeva bio u prekidu, dok je optički kabl koji povezuje ova dva grada ostao u funkciji i pored oštećenja.

– Deo STA kabla u dužini od 24 metra odsečen je i spušten u Dunav, čime je plovni put potpuno oslobođen. Kablovska ekipa je posao završila oko ponoći između nedelje i ponedeljka. S obzirom na to da Pančevački most i galerija sa instalacijama pripadaju „Železnicama Srbije”, potrebno je da sprovedemo nabavku i montažu tog dela konstrukcije, posle čega ćemo moći da nastavimo i STA kabl – podvlače u „Železnicama”.

N. Belić

--------------------------------------------------------------------

„Dunav grupa agregati” vlasnik plovila

Bager rafuler „Krka” danas je u vlasništvu kompanije „Dunav grupa agregati” u čije je vlasništvo prešao kao deo nekadašnjeg preduzeća „Heroj Pinki”. Nosivost ovog broda je 1.100 tona, dug je 63,3 metra,  a širok 11,8 metara. Može da kopa i do 16 metara ispod površine vode i da razvije maksimalnu snagu od 2.164 kilovata.

objavljeno: 05.08.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.