Pamti svaku sitnicu od pete godine

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pamti svaku sitnicu od pete godine

Jedan Amerikanac pamti do neverovatnih detalja sve što je radio od svoje pete godine. Pedesetosmogodišnji Bob Petrela seća se sa neverovatnom

preciznošću gotovo svih detalja iz svog života. Prošle godine priključio se istraživanju o pamćenju na Univerzitetu u Kaliforniji u toku koga mu je dijagnosticirana hipermnezija, odnosno pojačana sposobnost pamćenja.



U svetu su otkrivena samo četiri takva slučaja, a naučnici još nisu utvrdili uzrok te >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "bolesti". Petrela je svoj dar otkrio još u osnovnoj školi, kada uopšte nije morao da uči da bi dobio najbolje ocene. Sada se sa velikom preciznošću seća, na primer, dana kada je upoznao jednog od svojih prijatelja i pamti sve razgovore koje su vodili za 53 godine druženja.

"Pamtim sve telefonske brojeve. Izgubio sam laptop 24. septembra 2006, ali nisam imao nikakvih problema, jer sam sve podatke ionako imao u glavi", izjavio je Petrela.

Ovaj čovek živi normalan život sa porodicom, radi u Los Anđelesu kao producent za kablovski "Tennis Channel". Ljudi koji ga poznaju godinama kažu da su još uvek zapanjeni njegovim mogućnostima memorisanja.

Dan kada je ubijena princeza Dajana?

"Bila je subota, bio je 30. avgust 1997. godine", kaže Petrela. Sećam se da sam sedeo kod kuće i gledao CNN. Svu da je bila priča o Dajani... a sledećeg dana Stilersi su izgubili od Dalasa 37-7, to je bio 31. avgust..."

30. mart 1981?

"Regan je bio upucan, a te večeri Indiajana je pobedila Severnu Karolinu u NCAA šampionatu. Isaja Tomas je igrao za Indijanu, a Džejms Vorti i Sem Parkins za Severnu Karolinu. To je bilo godinu dana pre nego što će u tim ući Majkl Džordan".

15. avgust 1969?

"To je bio Vudstok. Bio je petak", kaže Petrela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.