Pametno uložene pare

Izvor: RTS, 20.Sep.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametno uložene pare

Povratnici u selo Smoljinac kod Požarevca, kapital stečen u inostranstvu ulažu u otvaranje preduzeća. Osnovano je i Udruženje preduzetnika, kojih u tom selu ima pedesetak.

Veliki broj žitelja požarevačkog kraja je na privremenom radu u inostranstvu. Decenijama je tako stečen kapital ulagan u izgradnju velelepnih kuća, koje su danas uglavnom prazne.

Međutim, u selu Smoljincu u opštini Malo Crniće, kapital stečen u inostranstvu ulažu u otvaranje preduzeća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Srđan Petrović vratio se iz Austrije i već osam godina bavi se prizvodnjom betonskih ploča.

"Da je svako domaćinstvo koje je imalo mogućnosti za neki posao, bili bi kao Kinezi danas", kaže Srđan.

Smoljinac ima čak 48 registrovanih preduzetnika koji zapošljavaju preko 200 radnika. Uglavnom su se opredelili za proizvodnju elemenata u građevinarstvu, pvc stolarije a ima i trgovine i uslužnih delatnosti. Godišnje ostvare promet od skoro 150 miliona dinara.

Dragan Dinić proizvodi elemente od medijapana. Zapošljava osam radnika a tržište im je cela Srbija. I dalje investira u svoje preduzeće.

"Svake godine proširujemo kapacitete, radimo još jedni halu i planiramo da zaposlimo još radnika", rekao je Dinić.

Pre dve godine smoljinački preduzetnici su osnovali i svoje udruženje. Zajednički nastupaju na sajmovima, imaju i svog predstavnika u opšinskom veću Malog Crniće. Ono što im smeta je, kažu, nezainteresovanost nadležnih državnih institucija za njihov rad.

"Mi u Smoljincu imamo izvoznike koje niko nije kontaktirao. To su ljudi koji imaju inicijalne kontakte iu inostranstvu, međutim kao da to nikoga ne zanima", rekao je Saša Stević osnivač Udruženja preduzetnika.

Smoljinčani su pokazali da se kapital stečen u inostranstvu ne mora samo uzidati u velelepne kuće i zamkove, već se pametnim ulaganjem može i umnožiti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.