Pametniji od vitamina D

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametniji od vitamina D

Konzumiranje većih količina D vitamina može da poboljša čovekove umne sposobnosti. Organizam proizvodi vitamin D kada je izložen sunčevoj svetlosti, ali nepromišljeno izlaganje suncu, može da poveća rizik od raka kože, upozoravaju stručnjaci.

Britanska studija, obavljena na Mančesterskom univerzitetu, pokazala je da konzumiranje većih količina D vitamina može da poboljša čovekove umne sposobnosti.

Organizam proizvodi vitamin D kada je izložen sunčevoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetlosti, a on se može naći i u nekim vrstama hrane, između ostalog u masnoj ribi.

Ovaj vitamin pomaže ćelijama da apsorbuju kalcijum, pa je zbog toga važan za zdravlje kostiju, podseća Rojters.

Neke novije studije su pokazale da ovaj vitamin možda štiti od raka, bolesti arterija i tuberkuloze. Neke su ukazivale i na vezu između vitamina D i mentalnih sposobnosti, ali rezultati dosadašnjih provera ove hipoteze bili su kolebljivi.

Tim iz Mančestera, predvođen Dejvidom Lijem, uporedio je kognitivne sposobnosti više od 3.000 evropskih muškaraca, starosti od 40 do 79 godina, i utvrdio da oni sa niskim sadržajem vitamina D u krvi postižu slabije rezultate na testovima mentalne sposobnosti.

Pri tom je britanski tim uzeo u obzir i druge faktore koji mogu biti od uticaja na mentalne sposobnosti, kao što su obrazovni nivo ispitanika, eventualna depresivnost, nivo fizičke aktivnosti i pokazatelji fizičke sposobnosti.

Kad je dejstvo svih tih faktora izuzeto, ostala je nepobitna veza između nivoa vitamina D i kognitivnih sposobnosti. Zašto je to tako, još se ne može reći, ali pretpostavlja se da ovaj vitamin podstiče hormonalnu aktivnost u organizmu ili štiti moždane neurone.

Britanski stručnjaci podvlače da ljudi ne bi trebalo da se zbog njihovih nalaza nepromišljeno izlažu suncu, jer to može da poveća rizik od raka kože.

Oni koji nemaju dovoljno vitamnina D u krvi (a stručnjaci podvlače da je to izgleda znatan postotak opšte populacije), bi mogli da uzimaju ovaj vitamin u sintetičkom obliku, kao dodatak ishrani, preporučuju britanski stručnjaci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.