Pametna, lepa i humana

Izvor: Politika, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametna, lepa i humana

Vršac - U organizaciji Humanitarne organizacije "Naša Srbija", pedesetoro mališana bez roditelja sa Kosova i Metohije otići će u Mangaliju, poznato rumunsko letovalište na Crnom moru. Na tom putu predviđeno je da posete Vršac i tamošnju gimnaziju, gde će im domaćin biti sedamnaestogodišnja maturantkinja Marina Kabić, jedan od najboljih učenika ove škole, čija je prosečna ocena - čista petica. I ne samo to - Marina je u julu, na tradicionalnom Megafestivalu u Mangaliji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednoglasnom odlukom žirija, proglašena za najlepšu Rumunku u Evropi.

- Noćima ne spavam, jer zamišljam susret sa tom decom, kojoj je oduzeto detinjstvo. Mislim da ćemo se zagrliti, kao da smo stari znanci - kaže nam Marina, čijom zaslugom će deca sa Kosmeta provesti sedam dana na crnomorskoj obali.

Naime, jedna od nagrada koje su Marini pripale uz titulu najlepše bio je i jednogodišnji boravak za dve osobe u ekskluzivnom hotelu "Paradizo" u Mangaliji, a vrednost tog aranžmana je 30.000 evra. U trenutku kada joj je saopšteno da je dobila ovu nagradu, lepotica iz Vršca je istog časa rekla da će je ustupiti deci sa Kosova i Metohije, što su svi prisutni na izboru za najlepšu Rumunku u Evropi pozdravili dugotrajnim aplauzom. Vlasnici "Paradiza", bračni par Virdžil i Neli Stanku, iskreno su rekli da nisu mogli da veruju da je jedno "dete toliko zrelo i humano".

- Ponosni smo što će upravo Marinin lik do narednog jula biti na svim proizvodima naše kompanije. Uz to, pored zastave "Paradiza", na našem hotelu će se vijoriti i zastava Srbije, zemlje iz koje je pobednica - izjavio je Virdžil Stanku.

Inače, za učešće na Megafestivalu u Mangaliji Marina se kvalifikovala kao pobednica izbora za najlepšu Rumunku u Srbiji.

- Manifestacija u tom crnomorskom letovalištu svakog jula traje po sedam dana, a u programima nastupaju poznati rumunski pesnici, slikari, glumci, muzičari, pevači... Izbor za mis traje čitavo vreme Megafestivala, a žiri ne ocenjuje samo lepotu, već i ostale kvalitete kandidatkinja. Između ostalog, morale smo da pokažemo i kako se snalazimo u kuhinji, a publici smo se predstavile i u narodnim nošnjama kraja iz koga potičemo - priča nam Marina, koja je u Vršcu i osnovnu i srednju školu pohađala na srpskom jeziku. Osim srpskog i rumunskog (majka Marija je Rumunka), Marina tečno govori engleski i italijanski jezik. Kaže da od školskih predmeta najviše voli hemiju, fiziku i matematiku, a da će studirati medicinu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.