Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jan.2017, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paljenje badnjaka ispred Hrama svetog Save

BEOGRAD - Tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom pravoslavni vjernici obilježvaju Badnji dan pred najradosnihi hrišćanski praznik - Božić.

Patrijarh srpski Irinej predvodio je tradicionalno osveštavanje i paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save, kao i liturgiju u kripti hrama poručujući okupljenjima da se polaže sveto drvo koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je nagoveštavalo onoga koji će doći - Spasitelja.

''''Paljenje badnjaka je drevni običaj uoči Božića, najvećeg praznika'''', rekao je patrijarh okupljenima čestitajući im Badnji dan i Božić.

On je naveo da smo, kao narod, kroz paljenje badnjaka čuvali vjeru.

Taj običaj koji smo primili od naših predaka i ostavljamo onima koji dolaze, obijasnio je patrijarh.

''''Nalažemo čvrsto i jako drvo koje razvija veliku toplotu, a sve to je Božiji, simbol osvetljenja i zagrevanja duhom svetim. Na ovaj način izražavamo našu veru i predanje koje je nasleđeno'''', rekao je patrijarh.

Kako je rekao, neka se unošenjem badnjaka u naše domove, ali prije svega u naša srca useli i Gospod.

''''Molimo se Gospodu da naša srca i nase duše budu Vitlejem duhovni u kome se rađa i obitava Gospod. Neka Gospod blagoslovi sve vas prisutne, naš narod koji pati i strada, ali ima nadu da ga Gospod neće ostaviti. I neće nas ostaviti sve dotle dok ga nosimo u našim srcima i idemo putem njegovim'''', poručio je patrijarh.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić unio je danas, sa saradnicima, Badnjak u Predsjedništvo i poželio građanima Srbije srećan Badnji dan i Božić, te izrazio žaljenje što nije imao priliku da na ovaj dan bude sa Srbima na Kosovu i Metohiji.

''''Svim građanima Srbije poželeo bih srećan Badnji dan, kao dan u očekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika, kao neraskidivu vezi sa Božićem, a istovremeno vezu koju čini između nas Srba i hrišćanstva koje smo prihvatili i ugradili deo svojih starih običaja u kojima je jedan Badnjak, simbol snage", naglasio je Nikolić koji će, kako je najavljeno, sutra prisustvovati Božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi.

Prema njegovim riječima, ovo je dan mira, a da bi zaistao bio mir božiji moramo da se pomirimo sa onima sa kojima nismo u dobrim odnosima.

Badnji dan obilježen je i u beogradskoj kasarni „Banjica-2" gdje je, nakon božićne litije, upriličeno i osveštavanje i nalaganje badnjaka.

Litiju je predvodio vladika Šumadijski i vojni Jovan, a prisustvovali su ministar odbrane Zoran Ðorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji rade u kasarni „Banjica-2".

Badnji dan, na sličan način, obilježava se danas i u drugim kasarnama Vojske Srbije.

Tradicionalnim paljenjem badnjaka ispred Kraljevskog dvora Badnji dan je obilježio i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom.

Princ Aleksandar, koji je na Badnje jutro sekao badnjak, još jednom je pozvao građane Srbije i Republike Srpske da u 2017. godini nastoje da što više vremena provode sa svojim porodicama i poželio da ih u svemu prate zdravlje i sreća.

U saopštenju se navodi da će princ Aleksandar sa suprugom na Božić prisustvovati liturgiji u Sabornoj crkvi, nakon čega će princeza Katarina posjetiti dječije bolnice u Beogradu kako bi mališanima koji se trenutno nalaze u njima podijelila poklone i uljepšala im Božić.

Osveštavanjem i paljenjem badnjaka Badnji dan obilježile su i beogradske opštine Vračar, Zvezdara, a paljenje badnjaka organizovano je i na Kalemegdanu ispred Crkve Ružica...

Nekoliko hiljada vjernika Jagodine i okolnih sela, po veoma hladnom vremenu, prisustovalo je večeras liturgijama u Sabornoj crkvi "Svetih apostola Petra i Pavla", "Svetog arhangela Mihajla" i "Svete Petke Paraskeve" u ovom gradu i ceremoniji paljenja badnjaka u portama ovih crkava.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana prije 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tijela, a ljudi se u Srbiji i RS pozdravljaju riječima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Badnji dan je posljednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, sječa badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje djece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posne večere.

Na Badnji dan se služi liturgija svetog Vasilja Velikog.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan dio koptske crkve.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.