Palijativa: Mir i nega za pacijente sa neizlečivim bolestima

Izvor: B92, 21.Jul.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palijativa: Mir i nega za pacijente sa neizlečivim bolestima

Najveći problem, gotovo noćna mora, za hiljade porodica u Srbiji je kako pomoći članu koji je oboleo od teške, neizlečive bolesti i olakšati mu bol. O palijativnom zbrinjavanju pacijenata, godinama se samo pričalo, ali prethodnih meseci napravljeni su i prvi koraci.

“Što se tiče bolnica, osoblja to nisam video”, ovako svoju pricu pocinje Stevan Jocić, jedan od pacijenata na novom odeljenju za palijativnu negu u KBC Zvezdara. Kod Stevana, maligna bolest je u odmakloj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fazi a vec nekoliko dana leži na ovom odeljenju, uslovima je kako kaže prezadovoljan.

U 22 ustanove u Srbiji, obezbeđeno je više od 300 bolničkih postelja za najteže, neizlečive pacijente. U KBC Zvezdara otvoreno je celo odeljenje za palijativno lečenje.

Kakvi izgleda nega o pacijentima pogledajte u prilogu iz naše emisije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.