Pali akteri filmske krađe

Izvor: RTS, 04.Sep.2012, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pali" akteri filmske krađe

Kraljevčka policija rasvetlila spektakularnu pljačku zlatare u tom gradu. Uhapšene četiri osobe, zlato vraćeno vlasniku.

Hapšenjem preostalih članova kriminalne grupe koji su nekoliko dana bili u bekstvu, do kraja je rasvetljena spektakularna pljačka stare zlatarske radnje u centru Kraljeva. Zlato je vraćeno vlasniku ali postavlja se pitanje koliko su bezbedni lokali i objekti koji su podignuti još početkom prošlog veka i koji su na listi spomenika kulture.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vlasnik zlatare "Zlatni Filigran" Krist Spaći objašnjava da su provalnici, pod okriljem mraka, ušli preko krova. Probili su dva metalna panela i relativno lako dospeli u radionicu.

"Ovo je kao na filmu. Smatram da su ti momci, koji su to uradili, jako drski i jako spremni", kaže Spaći. Preko krova je bila planirana i odstupnica. To je bio i jedini način da se izmakne policijskoj poteri.

Spektakularno bekstvo sa mesta zločina dogodilo se preko krovova starih radnji i objekata. Bekstvo je bilo dobro isplanirano jer su trojica od četvorice lopova uspela da umaknu policijskoj poteri.

Pripadnici kriminalističke policije uhapsili su na licu mesta Đulijana Abaza (1991), najmlađeg člana grupe, koji je zapravo pao sa krova. Preostali članovi grupe Rade Beriša (1976) Neđmedin Beriša (1983) i Adrijano Živković (1987) uhapšeni su u Subotici kada su pokušali da ukradeno zlato i srebro iznesu iz Srbije.

"Širom blokadom jedne ulice u Subotici uspeli smo svu trojicu da uhapsimo, a pošto je to bilo u toku noći, sutradan je izvršen pregled svih prostorija i u jednoj od kuća, u potkrovlju smo našli torbicu sa zlatom", navodi Bogoljub Živković, načelnik Policijske uprave u Kraljevu.

Nakit vredan oko 5,5 miliona dinara vraćen je vlasniku. Ovo je druga pljačka iste zlatare za tri godine. Svi objekti u staroj čaršiji su relativno laka meta jer su zidovi i krovovi stari i trošni. Zavod za zaštitu spomenika odobrava sve građevinske zahavate kako bi se objekti osigurali.

Marina Cvetić iz Zavoda za zaštitu spomenika kaže da kad je reč o unutrašnjem uređenju i enterijeru same prodavnice i dućana, vlasnik može sve da uradi po sopstvenom izboru.

"On može da uradi sve što je potrebno za obezbeđenje objekata, pa i sa krovne strane, kako se ovde pokazalo da je trebalo", ističe Cvetićeva.

U ovom slučaju akcija je planirana dugo i pažljivo. Svi pljačkaši su iz Kraljeva i dobro su znali slabe tačke zlatare i radionice.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Pali" akteri filmske pljačke

Izvor: RTS, 04.Sep.2012

Kraljevčka policija rasvetlila spektakularnu pljačku zlatare u tom gradu. Uhapšene četiri osobe, zlato vraćeno vlasniku...Hapšenjem preostalih članova kriminalne grupe koji su nekoliko dana bili u bekstvu, do kraja je rasvetljena spektakularna pljačka stare zlatarske radnje u centru Kraljeva....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.