Palestinski premijer: Gingrič iskrivljava istorijsku istinu

Izvor: Blic, 11.Dec.2011, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinski premijer: Gingrič iskrivljava istorijsku istinu

Palestinski premijer Salam Fajad izrazio je ogorčenje zbog izjave republikanskog favorita za naredne predsedničke izbore u SAD, Njuta Gingriča koji je Palestince nazvao "izmišljenim narodom".

Fajad je u izjavi novinarima u Ramali zatražio da se Gingrič izvini zbog svoje "vulgarne, uvredljive i ismevajuće opaske". On je rekao da Gingrič "potpuno neprihvatljivo iskrivljava istorijsku istinu" i ukazao da čak ni najveći ekstremisti u Izrealu ne govore to što je kazao Gingrič.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Palestinski premijer je potencijalnom budućem predsedniku SAD savetovao da pročita neku knjigu istorije.

"On i oni koji mu veruju, trebalo bi da ponove nauče istoriju, pošto sve govori da je jedino što znaju period otomanske imperije. Način na koji (Gingrič) izvrće istorijske činjenice je neprihvatljiv", rekao je Fajad.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat okarakterisao je Gingričovu izjavu "podlom", a Hanas Ašravi, članica izvršnog komiteta Palestinske oslodilačke organizacije, rekla je da su ti "vrlo rasistički komentari" pokazali da je on nesposoban za javnu funkciju.

"Ovo je najniža tačka koju bilo ko može da dostigne", kazao je Erekat Rojtersu, naglasivši da izjava samo doprinosi "pojačanju ciklusa nasilja".

"Šta je uzrok nasilju, ratu u ovom regionu? Poricanje narodu njihove religije, njihovog postojanja, a on sada poriče naše postojanje," rekao je Erekat koji je blizak savetnik palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu i jedna od vodećih ličnosti u pregovorima čiji je cilj stvaranje palestinske države uz Izrael.

Gingrič: Palestinci su izmišljeni narod

Kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Njuton Gingrič smatra da su Palestinci izmišljeni narod, odnosno da su istorijski bili deo arapske zajednice.

"Setite se, nije bilo palestinske države. Ona je bila deo Otomanske imperije. Mislim da smo izmislili palestinski narod koji su u stvari Arapi i koji su istorijski bili deo arapske zajedice", kazao je Gingrič u intervjuu za "Jevrejski kanal" na pitanje da li je cionista, a prenose izraelski mediji.

Gingrič, koji je bivši predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa, poput drugih kandidata te stranke nastoji da zadobije podršku američkih Jevreja i obećava poboljšanje veza s Izraelom ako bude izabran.

Njegovi stavovi očito se razlikuju od zvanične politike SAD koja smatra Palestince narodom koji zaslužuje svoju državu zasnovanu na pregovorima s Izraelom.

Gingrič je u intervjuu ocenio da i Palestinska uprava predsednika Mahmuda Abasa i islamistički Hamas koji vlada pojasom Gaze "predstavljaju ogromnu želju da se uništi Izrael".

U intervjuu objavljenom na Internetu, on je nagovestio mogućnost da razmotri pomilovanje Džonatanu Džeju Polardu koji izdržava doživotnu kaznu od 1987. godine što je Izraelu odao tajne SAD-a.

Izraelski visoki zvaničnici, posebno nekadašnji premijer Golda Meir, do 1980-tih godina su negirali da su Palestinci narod. Taj stav danas ima samo najekstremnija desnica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.