Palestinci raketirali jug Izraela

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci raketirali jug Izraela

Novi raketni napadi Palestinaca na jug Izraela. Brigada mučenika Al Akse preuzela odgovornost, a premijer Ehud Olmert najavio reagovanje izraelske vojske. Hamas se mora uključiti u mirovni proces na Bliskom istoku, smatra izaslanik EU Toni Bler. Pojačana kontrola granice između Egipta i Gaze.

Izraelski premijer Ehud Olmert

Granica između Gaze i Egipta

Egipat je započeo postavljanje kamera i senzora za praćenje pokreta duž granice s Pojasom Gaze, u pokušaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se suprotstavi krijumčarenju na teritoriji pod kontrolom Hamasa, saopštili su danas egipatski bezbednosni izvori.

Tehničku pomoć Egiptu pružaju SAD, Francuska i Nemačka, u nadi da će takva oprema pomoći da se otkrije prokopavanje novih tunela u pograničnom području, prenose izraelski mediji.

Za 1,5 miliona stanovnika pojasa Gaze tuneli su postali glavni izvor robe, uključujući i gorivo, koja nedostaje zbog blokade Izraela.

Ta zemlja je nastojala da što više izoluje Gazu otkako je radikalni islamistički Hamas preuzeo kontrolu nad njom, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu još juna 2007. godine.

Egipat je pristao da pomogne u sprečavanju krijumačarenja kroz tunele uz tehničku međunarodnu pomoć, ali odbija evantualno razmeštanje strane vojske na svojoj teritoriji.

Palestinci iz Pojasa Gaze ispalili su danas najmanje četiri rakete na jug Izraela, od kojih je jedna pala između dva obdaništa, a ostale na otvoreno polje u regionu Eškol, u pustinji Negev, javili su izraelski mediji.

U eksplozijama raketa nije bilo povređenih, a nakon granatiranja počela je razmena vatre između izraelskih vojnika i naoružanih Palestinaca kraj graničnog prelazi Kisufim.

Samo dan ranije, dalekometna krstareća raketa tipa "grad" pala je južno od luke Aškelon.

Nastavak sporadičnih napada raketama dokaz je osetljivosti prekida vatre koji je stupio na snagu 18. januara, nakon tronedeljne ofanzive Izraela na ciljeve Hamasa koji kontroliše pojas Gaze.

Izrael je jednostrano prekinuo ofanzivu, saopštivši da su njeni ciljevi postignuti.

Hamas je, takođe, proglasio prekid vatre, ujedno i pobedu, a zatim i nastavio napade.

Jedan od ciljeva izraelske ofanzive bilo je zaustavljanje raketne vatre na južne izraelske gradove i sela koja je eskalirala posle isteka šestomesečnog primirja 19. decembra.

Od novog prekida vatre ne samo da su ispaljivane rakete, već je u eksploziji bombe ubijen i jedan izraelski vojnik.

Izrael je uzvratio vazdušnim udarima, gađajući i tunele ispod granice Pojasa Gaze i Egipta za koje tvrdi da služe za šverc oružja.

Na palestinskoj strani poginuo je jedan palestinski farmer, kada su posle pogibije vojnika, izraelske turpe u pratnji tenkova, buldožera i helikoptera ušle na palestinsku teritoriju.

Olmert najavio reagovanje Izraela

Izraelski premijer Ehud Olmert na sednici vlade zapretio je da će Izrael oštro odgovoriti zbog raketnog napada na jug Izraela.

Iako je odgovornost za najnovije napade preuzela Brigada mučenika Al Akse, povezane s Fatahom, umerenijim rivalom Hamasa, Izrael smatra odgovornim Hamas, koji od juna 2007. godine kontroliiše Pojas Gaze.

"Primirje je proglašeno na osnovu dva uslova - potpunog prekida raketne vatre i zaustavljanja krijumčarenja oružja za terorističke grupe kroz koridor Filadelfija", rekao je Olmert, aludirajući na granicu između Pojasa Gaze i Egipta.

Odlazeći izraelski premijer je dodao da se znalo da postoji velika mogućnost da Hamas nastavi raketnu vatru.

"Nećemo se vratiti pravilima igre koju su terorističke grupe pokušale da diktiraju i nećemo biti uvučeni u beskrajno pucanje", rekao je Olmert, naglasivši da Izrael neće dozvoliti nastavak raketnih napada.

On je takođe kazao da je dao instrukcije izraelskom ministru odbrane Ehudu Baraku da naredi armiji da "pripremi odgovor".

"Nećemo upozoriti terorstičke grupe kada i kako ćemo reagovati ali će Izrael reagovati u vreme i na mestu koje izabere," rekao je Olmert.

Šef izraelske diplomatije Cipi Livni dodala je da nema potrebe čekati na odgovor već da "reakcija mora biti oštra i hitna jer je to jedini način da Hamas shvati da se razvnoteža izmenila".

Barak je naveo da je Hamasu već zadat težak udarac i da će "ako treba primiti još jedan".

Bler: Uključiti Hamas u mirovni proces

Radikalni palestinski pokret Hamas trebalo bi uključiti u mirovni proces u regionu, ocenio je izaslanik "četvorke" za Bliski istok Toni Bler.

"Mislim da je važno da nađemo način da uvedemo Hamas u ovaj proces, ali to može biti urađeno samo ako je Hamas spreman da to uradi pod ispravnim uslovima", rekao je Bler u intervjuu za "Tajms".

"Ako to uradite pogrešno, možete destabilizovati upravo narod u Palestini koji se sve vreme zalagao za umerenost", naveo je bivši britanski premijer, izaslanik "četvorke" za Bliski istok koju čine SAD, UN, Rusija i EU.

Zvaničnik Hamasa u Gazi Mušir al-Masri rekao je da su Blerovi komentari dokaz da je Zapad priznao da Hamas ne može biti odbačen, ali i dodao da su Blerovi zahtevi neprihvatljivi za taj pokret.

"Blerova izjava ponavlja iste prepreke koje je postavio Zapad: nepriznavanje palestinske demokratije, nametanje opsade, obezbeđivanje pokrića za cionističke neprijateljske zločine protiv našeg naroda i odbacivanje saradnje s legitimnom vladom i parlamentom", rekao je Masri.

Hamas je pobedio na izborima 2006. godine, ali je palestinski predsednik Mahmud Abas iz pokreta Fatah raspustio koalicionu vladu nakon što je Hamas odbio da prihvati ranije potpisane sporazume - priznanje Izraela i odricanje od nasilja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.