Palestinci odgovorili Netanjahuu

Izvor: B92, 10.Sep.2019, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci odgovorili Netanjahuu

Aneksija dela Zapadne obale koju je obećao premijer Izraela Benjamin Netanjahu uništiće svaku šansu za mir, upozorila je visoka palestinska zvaničnica.

"To je nesumnjivo kršenje međunarodnog prava, flagrantna krađa zemlje, to je entičko čišćeje, ne samo uništavanje rešenja (po modelu) dve države, već svake šanse za mir", rekla je Hanan Ašravi, članica Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) za Frans pres.

Dolina Jordana na koju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Netanjahu namerava da proširi suverenitet predstavlja 30 procenata Zapadne obale, palestinske teritorije koju je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Izraelski premijer je obećao da će to područje anektirati "odmah" ako bude ponovo izabran, ponovivši takođe obećanje da će anektirati jevrejska naselja na Zapadnoj obali koja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu. Hanan Ašravi je rekla da će se time Palestina izbrisati.

"Netanjahu teži desničarskim glasovima prodajući svojoj javnosti iluziju da može da drži pod okupacijom palestinsku zemlju zauvek", rekao je Hezem Kasem, portparol islamskog ekstremističkog Hamasa.

Naseljavanje okupirane Zapadne obale i anektiranog istočnog Jerusalima nastavljale su sve Vlade Izraela od 1967. godine, ali je ono ubrzano pod rukovodstvom Netanjahua i njegovog saveznika u Vašingtonu predsednika SAD Donalda Trampa.

Tamo danas živi više od 600.000 jevrejskih naseljenika i skoro tri miliona Palestinaca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svetski lideri osudili Netanjahuov poziv na aneksiju delova Zapadne obale

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Sep.2019

Svetski lideri osudili su poziv premijera Izraela Benjamina Netnjahua na aneksiju velikih delova Zapadne obale ako pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima. Portparol UN Stefan Dižarik je izjavio da ta organizacija smatra da će svaki potez Izraela u cilju nametanja izraelske kontrole nad palestinskom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.