Izvor: Nezavisne Novine, 05.Dec.2017, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci najavili 'tri dana gnijeva' zbog Trampovog plana

Palestinske frakcije su najavile "tri dana gnijeva" zbog najave predsjednika SAD Donald Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i da preseli Ambasadu SAD.

Tramp je obavijestio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i jordanskog kralja Abdulaha o planu preseljenja, a telefonirao je i premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu i predsjedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju da bi ih obavestio o tome.

Visoki američki zvaničnici rekli su da će Tramp po svoj prilici >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sutra priznati Jerusalim kao glavni grad jevrejske države, ali da će preseljenje Ambasade odložiti za još šest mjeseci, iako se očekuje da će narediti da odmah počne planiranje selidbe, objavili su izraelski mediji.

Isti izvori su međutim upozorili da još nema njegove konačne odluke.

O priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i odlaganju preseljenja javio je i "New York Times".

Palestinske organizacije su Trampovu politiku nazvale "političkom ucjenom koja će ga onemogućiti da postigne rezultate u regionu".

U zajedničkom saopštenju palestinske "nacionalne i islamske snage" najavile su proteste i pozvale svoj "narod u Izraelu i širom svijeta da se okupi u gradskim centrima i izraelskim ambasadama i konzulatima da bi izrazili opštenarodni gnijev".

Pozivaju i na velike proteste da bi se odbacili "pokušaji administracije SAD da preseli Ambasadu u Jerusalim ili da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela".

Ocijenjeno je da je "pravo naroda da djeluje na sve legalne i diplomatske načine, unutar međunarodne zajednice i međunarodnog prava u Hagu, da minira taj pokušaj".

Ujedno se poziva na hitne sastanke islamskih zemalja kako bi se naglasilo odbacivanje američkih poteza u Jerusalimu.

Abas će nastaviti da poziva svjetske lidere da bi sprečio korak koji smatra neprihvatljivim.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.