Palestina traži od crkava osudu ponašanja izrealskih snaga

Izvor: B92, 25.Okt.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestina traži od crkava osudu ponašanja izrealskih snaga

Ambasada Palestine u Beogradu pozvala je da crkve u Srbiji da osude upade izrealskih poicijskih snaga u Crkvu Vaskrsenja Hristovog.

Ambasada je pozvala na osudu i sukob sa koptskim sveštenicima.

Ambasada Palestine apeluje na sve crkve u Srbiji da osude takvu svakodnevnu praksu izraelskih okupacionih vlasti protiv naših svetih mesta, hrišćanskih i muslimanskih, u Svetom gradu, navodi se u saopštenju dostaveljenom medijima.

"Izrael kao okupator ignoriše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava palestinskog naroda na svoju državu čiji je Istočni Jerusalim glavni grad i nastavlja da krši verska prava hrišćana i muslimana koji predstavljaju većinu stanovništva Istočnog okupiranog Jerusalima", dodaje se u saopštenju uz ocenu da takva praksa potvrđuje laži izraelske propagande da oni štite hrišćane u Svetoj zemlji.

Uz to se napominje da su hrišćani u Palestini sastavni deo palestinskog arapskog društva i dele sudbinu svog naroda.

U međuvremenu su jučerašnji sukob izraelskih policijskih snaga i koptskih sveštenika na hrišćanskom svetom mestu osudili i Egipat i crkve u Svetoj zemlji, preneo je AP.

Kopti su protestovali protiv namere Izraelske uprave za antikvitete da započne restauraciju Kapele svetog arhanđela Mihaila, na koju polažu pravo etiopska i egipatska pravoslavna crkva.

Policija je navela da su policajci silom evakuisali sveštenike i jednu osobu uhapsili nakon što je blokiran ulaz i sprečeni zaposleni u pomenutoj upravi da uđu u svetilište.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova je potpuno odbacilo potez izraelskih snaga bezbednosti, rekavši da pomno prati situaciju, dok je u saopštenju savetnika lidera crkvi u Svetoj zemlji navedeno da se osuđuju akcije policajaca i traži da se pozovu na odgovornost počinioci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.