Palestina ima podršku Turske

Izvor: B92, 28.Dec.2014, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Palestina ima podršku Turske"

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da Turska podržava Palestince u njihovom protivljenju naporima Izraela da umanji islamski karakter Jerusalima.

"Palestinci imaju zajednički stav. Podržavamo njihov stav protiv smanjenja ili eliminacije islamskog karaktera Jerusalima", rekao je Davutoglu danas u gradu Konja u Turskoj, dan pošto se sastao sa šefom organizacije Hamas Kaledom Mašalom, koji se nalazi u egzilu.

Nasilne demonstracije su pre mesec dana prinudile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izrael da nakratko ograniče muslimanima pristup njihovim svetilištima u Jerusalimu među kojima su džamija El Aksa - treće najsvetije mesto u islamu - i drevnoj jevrejskoj Hramskoj gori, najsvetijem mestu u judaizmu.

Ovaj potez je izazvao optužbe da Izrael tajno planira preuzimanje svetilišta.

Izrael je optužbe demantovao.

Davutoglu je danas izjavio da Turska "neće prihvatiti nikakva nametanja u vezi sa El Aksom i uradiće sve što je potrebno na međunarodnom planu da zaštiti Jerusalim i džamiju El Aksa".

Turska snažno podržava Palestince, a njeni odnosi sa bivšim saveznikom, Izraelom, doživeli su slom 2010. godine, posle napada izraelske mornarice na flotilu brodova koja je išla ka blokiranom pojasu Gaze. U tom napadu je poginulo devet građana Turske.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska uz Palestince u vezi sa bogomoljama u Jerusalimu

Izvor: Blic, 29.Dec.2014, 00:44

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je danas da Turska podržava Palestince u njihovom protivljenju, kako je objasnio, naporima Izraela da "umanji islamski karakter" Jerusalima..."Palestinci.. imaju zajednički stav. Podržavamo njihov stav protiv smanjenja ili eliminacije islamskog karaktera Jerusalima",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.