Izvor: B92, 04.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palata pravde vs. Specijalni sud

Beograd -- Vrhovni sud o žalbama "zemunaca" za ubistvo premijera većaće u beogradskoj Palati pravde, a ne u Specijalnom sudu, pišu Novosti.

Razlozi ovakve odluke je mišljenje Okružnog suda u Beogradu da su bezbednosni uslovi mnogo bolji u Palati pravde. Iako ne sumnjaju da će nadležni preduzeti sve potrebne mere da se predstojeće suđenje odvija neometano, Vrhovni sud, ipak, ne isključuje nijednu mogućnost u vezi sa bezbednošću sudnice i zgrade u Savskoj ulici u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kroz zgradu Palate pravde, u kojoj se nalaze tri suda i tri tužilaštva, pisarnice, pošta, banka, dnevno prođe 10.000 ljudi. Takođe, i zbog sve učestalijih dojava o podmetanju bombi (više od 30), kao i unošenja oružja u sudnicu, i "najava" da bi neki učesnici u postupku mogli da pokušaju bekstvo.

„Ne možemo da procenimo da li su svi bezbednosni uslovi ispunjeni i da li će se suđenje odvijati neometano", kaže portparol VSS Vesna Dabić.

„ Verujemo da će nadležni preduzeti sve mere obezbeđenja ljudi i zgrade i da će učiniti da se suđenje odvija koliko-toliko neometano", dodaje ona.

Sudija Siniša Važić, predsednik Okružnog suda u Beogradu, ne vidi razlog zašto se sumnja da suđenja u Palati pravde nisu podjednako bezbedna u odnosu na bilo koju drugu sudsku zgradu.

„Proveru bezbednosti zgrade suda ne rade zaposleni u sudu, nego nadležni iz policije. Oni obezbeđuju i ljude i zgradu, i ako smatraju da nema nikakvih opasnosti da neko suđenje bude održano u Palati pravde, zašto to ne bi bilo i urađeno", kaže Važić.

„ Svi sudovi u Beogradu su podjednako dobro obezbeđeni. Nema izuzetaka, pa ni kad je reč o zgradi suda u Ustaničkoj ulici. U svakom sudu rade kao obezbeđenje obučeni ljudi, a tu su i dodatne mere zaštite", kaže on.

Suđenje nije zakazano u Specijalnom sudu, jer nijedna sudnica u narednih nekoliko meseci neće biti slobodna, kaže Važić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.