Pakujem svoje stvari i šaljem pismo ostavke

Izvor: B92, 24.Apr.2020, 20:44

"Pakujem svoje stvari i šaljem pismo ostavke"

Brazilija -- Najpopularniji predstavnik brazilske vlade, ministar pravde i javne bezbednosti Seržio Moro, izjavio je danas da podnosi ostavku.

Kako je naveo, ostavku podnosi zbog "političkog mešanja" ekstremno desničarskog predsednika Žaira Bolsonara u pravosudni sistem.

"Pakujem svoje stvari i šaljem pismo ostavke", rekao je Moro (47) u govoru tokom kojeg je naveo da je Bolsonaro "prekršio obećanje da će imati odrešene ruke" koje mu je dao kako bi Moro uopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prihvatio da uđe u Bolsonarovu vladu u januaru 2019.

Moro, bivši sudija protiv korupcije, odlučio je da podnose ostavku pošto je Bolsonaro smenio jednog od njegovih bliskih saradnika, šefa Savezne policije Maurisija Valeiša.

"Promena šefa Savezne policije bez stvarnog razloga, predstavlja političko mešanje i to podriva moj i kredibilitet Vlade", rekao je Moro i dodao da je nezavisnost Savezne policije Brazila suštinska vrednost koja mora da bude očuvana u vladavini prava.

Njegova ostavka dolazi posle osam dana posle smenjivanja takođe popularnog člana brazilske vlade, ministra zdravlja Luiša Henrikea Mandete koji se zalagao za zabranu kretanja u borbi protiv širenja korona virusa, a čemu se Bolsonaro protivi.

Moro je posle govora dobio aplauz funkcionera u svom ministarstvu, dok je u nekoliko brazilskih gradova vest o njegovoj ostavci izazvala "koncert" lupanja u šerpe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.