Pakistanski vrhovni sud odbacio optužbe protiv devojčice

Izvor: Blic, 20.Nov.2012, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakistanski vrhovni sud odbacio optužbe protiv devojčice

ISLAMABAD - Pakistanski vrhovni sud odbacio je danas sve optužbe protiv hrišćanske devojčice koja je u avgustu bila optužena za paljenje stranica Kurana, saopštili su advokati. Rimša Masih

“Sud je poništio slučaj i proglasio Rimšu nevinom”, rekao je njen advokat Akmal Bhati u izjavi za agenciju AFP.

Pripadnica hrišćanske manjine Pakistana, Rimša Masih (14), u nekim ranijim novinarskim izveštajima nazvana “Rifta” ili “Riftah” iz naselja Mehrabadi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Islamabadu, uhapsila je pakistanska policija u avgusta i prećeno joj je smrtnom kaznom zbog bogohuljenja pošto je, navodno, “skrnavila i spalila stranice Kurana”.

Devočicu sa Daunovim sindromom je 2. septembra prijavio lokalni imam, Hafiz Muhamed Kalid, koji je kasnije uhapšen pod sumnjom da je on podmetnuo te stranice Kurana u njenu torbu.

Nedugo zatim Rimša je puštena na slobodu uz kauciju od milion pakistanskih rupija, pošto je tri nedelje provela u zatvoru za odrasle.

Slučaj je dospeo u žižu međunarodne javnosti, a borci za zaštitu ljudskih prava su u više navrata pozivali Pakistan da reformiše svoje zakone o bogohuljenju, navodeći da se oni često zloupotrebljavaju zbog lične osvete.

Povezane vesti: Pakistan: Devojčica nije spalila Kuran, sveštenik verovatno pred sudom Devojčica optužena za bogohuljenje puštena iz zatvora Oslobođena pakistanska devojčica optužena da je spalila Kuran Devojčici preti smrtna kazna zbog spaljivanja Kurana

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pakistan: Pala tužba protiv Rimše

Izvor: B92, 20.Nov.2012

Islamabad -- Pakistanski vrhovni sud odbacio je sve optužbe protiv hrišćanske devojčice koja je u avgustu bila optužena za paljenje stranica Kurana, saopštili su advokati..."Sud je poništio slučaj i proglasio Rimšu nevinom", rekao je njen advokat Akmal Bhati u izjavi za agenciju AFP...Pripadnica...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.