Pakistanska vojska ubila 60 talibana

Izvor: RTS, 01.Maj.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakistanska vojska ubila 60 talibana

Oko 60 talibana ubijeno je u sukobu sa pakistanskim snagama bezbednosti, u borbi za strateški važno područje Buner. Talibani oteli 10 pripadnika pakistanskih paravojnih jedinica u regionu Malakand.

Pakistanske snage bezbednosti ubile su 60 talibana u borbi za strateški važno područje Buner, koje se nalazi na severozapadu zemlje.

Broj poginulih talibana, time se popeo na više od 100, posle četiri dana borbe sa pakistanskom vojskom u toj oblasti.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << međuvremenu su talibani oteli 10 pripadnika pakistanskih paravojnih odreda, prilikom napada na njihovo sedište u regionu Malakand.

Više od 50 ekstremista napalo je sedište paravojnih snaga u okrugu Gornji Dir u regionu Malakand, gde pakistanska vojska pokušava da istera talibane iz doline Buner, koja se nalazi na oko 100 kilometara od Islamabada.

"Pokušavamo svim sredstvima da ih bezbedno oslobodimo. Angažovali smo plemenske starešine u tu svrhu", rekao je zvaničnik okruga Gornji Dir, Atif-ur-Rehman, u izjavi Rojtersu.

Pakistanske snage bezbednosti u protekla četiri dana vode presudnu ofanzivu protiv ekstremista u planinskim prolazima oko Bunera.

Nedavni ulazak talibana u Buner iz obližnjeg uporišta u dolini Svat obeshrabrio je mnoge Pakistance i stvorilo bojazan u američkoj administraciji da Pakistan, sa ključnom ulogom u stabilizaciji susednog Avganistana, i sam ne postane nestabilan.

U te dve zemlje zabeležen je porast sukoba sa talibanskim pobunjenicima. Jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva Baraka Obame je intenziviranje borbe protiv talibana u Avganistanu, ali mu je za to potreban stabilan susedni Pakistan, koji je nuklearna sila.

Pakistanske vlasti poslale su zbog upada talibana u Buner odred paravojnih snaga kako bi pomogli snagama bezbednosti da održe bezbednost u toj oblasti.

U međuvremenu su vlasti u severozapadnoj graničnoj provinciji razgovarali sa radikalnim sveštenikom Sufijem Mohamedom, sa kojim je u februaru postignut dogovor o uvođenju šerijatskog prava u Malakandu, kako bi se iznudilo primirje sa ekstremistima.

"Sve je urađeno za okončanje ekstremizma. Sve je urađeno za mir", rekao je novinarima ministar informisanja severozapadne provincije, Mian Iftikar Husein.

Predsednik Pakistana Asif Ali Zardari pristao je ranijim sporazumom sa talibanima, da se u dolini Svat uvedu islamski zakoni, kako bi se sprečilo nasilje nad stanovništvom.

"Svat paktom" bilo je predviđeno da se talibanima prepusti sudska vlast i mogućnost prikupljanja poreza.

Američki državni sekretar Hilari Klinton osudila je prepuštanje autoriteta talibanima, dok je sekretar za odbranu Robert Gejts pozvao pakistanske lidere da preduzmu akcije protiv neprijatelja koji je "egzistencijalna pretnja" po državu.

Pakistanska vojska ima 500.000 vojnika i sličan broj rezervista, a godišnje dobija milijarde dolara pomoći od američke vojske.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.