Izvor: Blic, 07.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakistan odbio predlog da trupe SAD deluju na njegovoj teritoriji



Pakistan neće dozvoliti nijednoj zemlji da izvodi vojne operacije na njegovoj teritoriji, saopštile su danas vlasti, odbacivši navode da SAD razmišljaju o tome da svojim snagama dozvole da deluju u Pakistanu.



"Njujork tajms" je juče objavio da Vašington razmatra mogućnost da odobri agresivne vojne operacije Centralne obaveštajne agencije (CIA) i vojske u Pakistanu zbog izveštaja obaveštajnih službi da Al Kaida i talibani nameravaju da pojačaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akcije kako bi dodatno destabilizovali tu zemlju.

Vlada u Islamabadu i pakistanska vojska odbacili su izveštaj američkog dnevnika i poručili da neće odobriti takve akcije, preneo je Rojters.

"Pakistanski stav prema ratu protiv terorizma potpuno je jasan: akcije na teritoriji Pakistana mogu da preduzimaju samo pakistanska vojska i pakistanske bezbednosne agencije", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Muhamed Sadik.

"Nijednoj drugoj zemlji neće biti dozvoljeno da sprovodi operacije u Pakistanu. O tome je odlučeno na najvišem nivou", naglasio je Sadik.

Portparol pakistanske vojske general-major Vahid Aršad takođe je odbacio novinske navode kao neistinite i poručio da nikakva američka vojna akcija, ni javna ni tajna, neće biti dozvoljena.

Područje na severu Pakistana, koje se graniči sa Avganistanom, pod kontrolom je plemena i predstavlja "raj" za članove Al Kaide i talibanske borce koji su pobegli iz Avganistana posle američke invazije 2001. godine.Pakistanske snage bezbednosti od tada se bore protiv ekstremista, a predsednik Pervez Mušaraf je glavni saveznik SAD u regionu u borbi protiv terorizma.

Vlasti u Islamabadu strahuju da bi, ako odobre akcije stranih trupa na svojoj teritoriji, izazvale žestok otpor paštunskih plemena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.