Izvor: B92, 30.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakistan: Pronađena tela vojnika

Kohat -- Tela 13 pripadnika pakistanskih paravojnih formacija, kidnapovanih prošle nedelje, pronađena su u jednom napuštenom vozilu.

Tela su otkrivena u Dara Adam Heili, plemenskoj oblasti nedaleko od grada Pešavara na severozapadnoj granici provincije, gde su borbe izbile prošlog petka, pošto su ekstremisti oteli od vojnika četiri kamiona sa municijom i drugim zalihama.

"Deset tela je identifikovano, dok su preostala tri teško prepoznatljiva", rekao je neimenovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službenik policije.

"Oni su, verovatno, ubijeni prošle nedelje, međutim, njihova tela su pronađena tek danas."

Neki izvori su rekli da su tela ranije pronađena. Portarol pakistanske policije nije bio dostupan za komentar.

Policija je saopštila da je u odvojenim incidentima ubijeno troje osumnjičenih ekstremista, dok su postavljali eksploziv, nedaleko od Pešavara, a dvojica bombaša samoubica su zarobljena u Dera Ismail Hanu, oblasti koja se graniči sa problematičnim južnim Vaziristanom.

Prema izvorima iz tajne službe, dva vojnika su ubijena u raketnom napadu na vojni kamp u severnom Vaziristanu, mada su vojni zvaničnici rekli da su ta dvojica bila ranjena.

Nasilje je eskaliralo u Pakistanu otkako su ekstremisti u julu napali radikalističku džamiju u Islamabadu i od tada je u najrazličitijim napadima, uključujući i samoubilačke, poginulo stotine ljudi.

Stanovnici Mir Alija, grada u severnom Vaziristanu rekli su da je u ponedeljak, kada je projektil, koji je ispalila bespilotna letelica SAD, pogodio jednu kuću, poginulo najmanje 10 ljudi.

Izvori iz obaveštajne službe veruju da su većina poginulih borci Arapske Al kaide, međutim, nema dovoljno detalja o tom incidentu, a ni SAD ni Pakistan nisu izdali zvanično saopštenje o tome.

Snage SAD u Avganistanu su preduzimale već nekoliko puta prethodnih godina slične napade protiv pripadnika Al kaide na pakistanskoj strani granice.

Pakistan je rekao da neće tolerisati napade, koji ugrožavaju suverenitet zemlje i naglasio da je takva vrsta nasilja, misleći prevashodno na napade bespilotnim letelicama, sramota i za SAD i za tu azijsku zemlju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.