Pakistan: Muslimani protestuju protiv Švedske zbog spaljivanja Kurana

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 14:53

Pakistan: Muslimani protestuju protiv Švedske zbog spaljivanja Kurana

Muslimani u Pakistanu okupiće se danas širom zemlje da bi proslavili "Dan svetosti Kurana".

Premijer islamske nacije Šehbaz Šarif pozvao na proteste protiv Švedske zbog prošlonedeljnog spaljivanja islamske svete knjige u Stokholmu.

Najveći skupovi protiv Švedske očekuju se u istočnom gradu Lahoreu i u Karačiju, najvećem gradu u zemlji, preneo je AP.

U glavnom gradu Islamabadu, advokati koji su držali kopije Kurana protestovali su ispred Vrhovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suda, dok su vernici ispred džamija održali male skupove, zahtevajući raskid diplomatskih veza sa Švedskom.

Grupa manjinskih hrišćana na severozapadu zemlje, takođe, je održala skup na kome je osuđeno spaljivanje Kurana.

Pristalice glavne pakistanske radikalne islamističke stranke Džamat-e-Islami održavaju skupove u svim većim gradovima, uključujući Lahore, Karači, Pešavar i Kvetu, kako bi osudili spaljivanje Kurana.

Šarif se danas oglasio na Tviteru, pozivajući svoje sunarodnike da pošalju snažnu poruku Švedskoj održavanjem mitinga i demonstracijama.

"Kada je u pitanju Kuran, nacija je jedinstvena", napisao je on i dodao da će svi protestovati širom zemlje da bi bi proslavili "Dan svetosti Kurana", nakon uobičajenih molitvi petkom.

Sličan poziv na proteste uputio je i Imran Kan, bivši premijer, koga je Šarif zamenio u aprilu 2022. godine nakon što mu je u parlamentu izglasano nepoverenje.

Sledbenici Kana, Šarifa i drugih partija održavaju odvojene skupove širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Pakistanu protesti protiv Švedske zbog spaljivanja Kur'ana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jul.2023

Pakistanski muslimani održali su skupove 7. jula kako bi proslavili Dan svetosti Kur'ana nakon što je premijer Šehbaz Šarif pozvao na proteste protiv Švedske zbog prošlosedmičnog spaljivanja islamske svete knjige u Stockholmu. Muškarac kojeg su švedski mediji identificirali kao kršćanina...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.