Pajtić poziva članove DS da se pridruže sindikatima

Izvor: Studio B, 13.Jul.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić poziva članove DS da se pridruže sindikatima

Lider Demoktratske stranke Bojan Pajtić ocenio je danas da predloženi zakon o radu nije reformski, kao ni pravedan, i pozvao članove i simpatizere DS da se pridruže najavljenim protestima sindikata.

Pajtić je, na konferenciji za novinare, naveo da će izmene Zakona o radu omogućiti da svim zaposlenima i u javnom i u privatnom sektoru zarade budu umanjene za više od 20 odsto, kao i da se minuli rad "na mala vrata ukida".

Prema njegovim rečima, izmene zakona o radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << predviđaju ukidanje smenskog rada, a po prvi put je moguće i umanjiti minimalnu zaradu.

"Zakon o radu pruža čitav dijapazon uzroka za otpuštanje i omogućava poslodavcu da može da otpusti svakog zaposlenog , a uvodi se mogućnost otpuštanja trudnica, porodilja, osoba sa invaliditetom...", tvrdi Pajtić.

Pajtić smatra da izmene zakona o radu nisu reformske jer, kaže, neće povećati broj zaposlenih već upravo suprotno te da će biti umanjen promet u prodaji i proizvodnja što će dovesti do otpuštanja , manjeg BDP-a, i ulaska Srbije "u dalju dubiozu".

Zakon teret krize i nesposobnosti vlade svaljuje na zaposlene, rekao je. Lider DS tvrdi da su premijer Aleksandar Vučić i vlada samo obmanjivali javnost da žele da se dogovore sa sindikatima, kao i da su obmanuli građane u januaru da je nezaposlenost smanjena sa oko 25 na 20 odsto iako je, tvrdi lider DS, povećana na 28 odsto.

On je rekao i da će DS u konsultaciji sa sindikatima podneti amandmane na zakon o radu.

Upitan da prokomentariše ostavku Lazara Krstića na mesto ministra finansija on je ponovio ocenu da je to "farsa".

Kako je ocenio, ideja te ostavke je da se pokaže da je zakon o radu mogao biti i gori i da se želi predstaviti kao manje zlo donošenje ovakvog zakona.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić: DS da se pridruži protestima radnika

Izvor: Press, 13.Jul.2014

Pajtić je, na konferenciji za novinare, naveo da će izmene Zakona o radu omogućiti da svim zaposlenima i u javnom i u privatnom sektoru zarade budu umanjene za više od 20 odsto, kao i da se minuli rad "na mala vrata ukida''. ..Prema njegovim rečima, izmene zakona o radu predviđaju ukidanje smenskog...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.