Izvor: B92, 25.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Vojvodina bez separatizma

Beograd -- Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da novi statut pokrajine neće razbuktati separatizam u Vojvodini.

"U Vojvodini nema niti je ikada bilo separatizma. Demokratska stranka ima apsolutnu većinu u Skupštini Vojvodine tako da, čak i ako bi bilo nekih tendencija koje bi osporile celovitost Srbije, one ne bi imale šansu", rekao je Pajtić za Večernje novosti.

On je rekao da je DS, čiji je potpredsednik, stranka građanske orijentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da je princip pravljenja etničkih autonomija za nju potpuno stran i neprihvatljiv.

Pajtić očekuje da će Skupština Srbije na jesen usvojiti novi statut Vojvodine koji, kako tvrdi, neće biti u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

Govoreći o mogućem preimenovanju Izvršnog veća u vladu, Pajtić je kazao da aktuelni termin potiče iz komunističkog perioda i da "zvuči isto toliko moderno kao kada bismo pokrajinsku vladu nazvali praviteljstvujuščim sovjetom".

Upitan da li će cena saradnje DS-a sa Socijalističkom partijom Srbije biti povratak Mire Marković u zemlju, Pajtić je odgovorio da do sada nije čuo za takve zahteve socijalista.

"Sporazum sa SPS-om, u čijem stvaranju ne učestvujem, ne može da se zasniva na prošlosti, kada smo bili ljuti protivnici. Njime mora da se potvrdi, jednom za svagda, da je nacionalni interes preči od ličnog ili partijskog", rekao je Pajtić.

On nije isključio ni moguću saradnju sa Demokratskom strankom Srbije za nekoliko godina, ali ako bi DSS promenio svoju antievropsku politiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.