Pajtić: Neki ministri koče statut

Izvor: B92, 21.Jan.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Neki ministri koče statut

Potpredsednik DS Bojan Pajtić optužio pojedine ministre da "koče" Predlog statuta Vojvodine, koji već dva meseca čeka da bude na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Predsednik pokrajinskog Izvršnog veća je za "Večernje novosti", na pitanje koji ministri koče zakon o nadležnostima, a time i Predlog statuta, odgovorio da su "potpuno razumevanje za pomenuti zakon i statut iskazali ministri iz Vojvodine: Oliver Dulić, Saša Dragin i Svetozar Čiplić.

Pajtić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je u toku završna faza usaglašavanja zakona o nadležnostima AP Vojvodine između resornih pokrajinskih sekretarijata i republičkih ministarstava.

On je rekao da je uveren da će se i statut i taj zakon naći veoma brzo pred republičkim poslanicima, podsetivši na izjavu predsednik Borisa Tadića da će posle usvajanja budžeta i fiskalnih zakona pokrajinski statut i zakon biti među prioritetnim pravnim aktima Skupštine Srbije.

Pajtić je rekao da tvrdnje o razmimoilaženjima u gledištima unutar DS "potiču od stranaka koje očajnički pokušavaju da povrate podršku građana u Vojvodini i Srbiji, koje su izgubile i program i orijentaciju u vremenu i prostoru, kao i mogućnost da bitno utiču na politička dešavanja u ovoj zemlji.”

On očekuje da poslanici usvoje oba akta jer stranke čiji su poslanici u pokrajinskom parlamentu glasali za statut, u republičkom parlamentu imaju više od 140 poslanika, dodavši da ne može da "zamisli da neko bude toliko neodgovoran da u pokrajinskom parlamentu glasa na jedan, a u Skupštini Srbije na drugi način".

Pajtić je rekao da će, ako statut bude usvojen, biti formirana razvojna banka Vojvodine "koja će biti snažan mehanizam za podršku privredi i poljoprivredi u pokrajini".

"Banka treba da bude instrument na osnovu koga želimo da nastavimo trend uspešne borbe protiv nezaposlenosti u pokrajini. U posledlje dve godine, podsticanjem otvaranja mini-fabrika smanjili smo stopu nezaposlenosti za 20 odsto", kazao je on.

Na pitanje u kojoj su fazi pripreme za otvaranje vojvođanskih predstavništava u inostranstvu, Pajtić je odogovrio da "u ovom trenutku nivo sredstava koja bi naša zemlja mogla da povuče iz evropskih fondova nije toliki da bi tako nešto bilo opravdano".

"Smisao otvaranja eventualnih regionalnih predstavništava bio bi u tome da se što više novca iz budžeta Evropske unije usmeri u našu privredu, obrazovanje i zdravstvo. Kad Srbija stekne status kandidata za članstvo u EU, onda ćemo otvoriti i predstavništvo Vojvodine u Briselu kako bismo što uspešnije lobirali za usmeravanje novca iz evropskih fondova u razvojne projekte u pokrajini", istakao je on.

Pajtić je dodao da u ovom trenutku više od 300 evropskih regija ima svoja predstavništva u Briselu i da se u svim zemljama Evrope "smatra da je to prirodno i normalno, jedino se u Srbiji od toga pravi politička tema".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.