Pajićevu smenu naručio Lagumdžija

Izvor: Blic, 27.Maj.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajićevu smenu naručio Lagumdžija

BANJALUKA - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane tvrdi da je „nelegalnu i nelegitimnu smenu“ gradonačelnika Brčkog Dragana Pajića naručio predsednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija. IFIMES saopštava da se Lagumdžija, posredstvom svojih kadrova u Brčkom, na ovaj način sveti Pajiću jer je navodno „prekinuo lanac kriminalnog finansiranja“ ove stranke u Distriktu.

Institut, poznat i po oštrim kritikama na račun vlasti u RS i Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tvrdi da se SDP u Brčkom godinama finansirala novcem iz budžeta, posebno preko JKP "Komunalno Brčko” d.o.o, što je, kako se navodi, Pajić prekinuo dolaskom na čelo Vlade.

- Nelegalnoj smeni gradonačelnika Pajića dodatno je doprineo personalni sukob između Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika - tvrde u IFIMES. Prema njihovim rečima, vodeći kadrovi SDP u Distriktu Mirsad Đapo, Ismet Dedeić, Izet Banda, Esad Atić i Admir Nuković štićenici su upravo Zlatka Lagumdžije. Pitaju se zbog čega Tužilaštvo nije pravovremeno pokrenulo procesuiranje navedenih osoba „ako se zna da je Kompanija 'Elins Panić KEP’ d.o.o. iz Brčkog protiv kadrova SDP pokrenula krivičnu prijavu 28. marta 2011." Sa odgovonima u ovoj kompaniji „EuroBlic" juče nije uspeo da stupi u kontakt.

- U toj krivičnoj prijavi posebno se navode teške optužbe na račun Esada Atića, aktuelnog predsednika Skupštine Distrikta i SDP u Brčkom. Osim optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i nesavesnog rada u službi, u prijavi se nalaze i elementi krivičnih dela pretnje i ucene - tvrde u Institutu. Iz IFIMES poručuju da su istraživanjem utvrdili da je Esad Atić jedan od suvlasnika luksuzne zgrade "Kvadar” u centru Brčkog i da je protiv Brčko Distrikta pokrenuo sudski spor za naknadu, ali ne navode po kom osnovu.

- To dokazuje da Atić tuži sam sebe jer kao predsednik Skupštine predstavlja Distrikt. I u ovom slučaju zasmetao je gradonačelnik Pajić, koji nije dozvolio da se Atiću i partnerima neosnovano isplati visoka odšteta na račun budžeta Distrikta. Esad Atić, pre nekoliko godina, tada kao šef odela za obrazovanje, smenjen je odlukom OHR - podsećaju u IFIMES. Dragan Pajić, koga je Skupština smenila zbog odluke CIK kojom mu je utvrđen sukob interesa, za „EuroBlic" potvrđuje da je dolaskom na čelo brčanske vlade „pomrsio račune" SDP u ovom gradu.

- Godinama pre toga nijedna javna nabavka nije mogla da se završi bez odobrenja ljudi iz SDP. Treba samo videti koja preduzeća su dobijala poslove pre mandata ove Vlade - kaže Pajić, ne želeći da precizira na koja preduzeća misli.

Esad Atić odgovara da su sve optužbe IFIMES „gluposti" i da „ni sa kim nije ni u kakvom sporu".

- Ne bih više davao komentare na stavove samozvanog Instituta IFIMES. Gluposti koje oni navode nemaju veze sa istinom. Kao predsednik SDP u Brčkom predlažem im da za direktora Instituta izaberu gospodina Pajića. Oni sve rade u dogovoru sa njim. Prvo su mu izmislili nagradu za najboljeg gradonačelnika, a sada izmišljaju saopštenja o SDP i kriminalu - tvrdi Atić.

Jedan od direktora IFEMES Zijad Bećirović kaže za „EuroBlic" da se ne radi ni o kakvim izmišljotinama, nego o činjenicama.

- Pajić može da bude smenjen na isti način kako je i imenovan. To znači da su za smenu potrebni glasovi tri petine poslanika, odnosno 19, a mora biti uključena i nacionalni konsenzus ili glasovi tri srpska poslanika. Toga nije bilo prilikom smene i zato Apelacioni sud Brčkog mora da je poništi - obrazlaže Bećirović.

Šta je IFIMES

Institut IFIMES prikuplja materijale, informacije i podatke o ključnim kriznim žarištima u svetu, te vladama predlaže rešenja problema. Direktori su Zijad Bećirović, inače stručnjak za islam, židovstvo i interkulturnu komunikaciju, te novinar iz Iraka Bahtijar Aljaf. Predsednik Saveta Instituta je Krejg Smit, koji je, između ostalog, bio savetnik američkog predsednika Bila Klintona. Članovi Saveta su i bivši ambasador SAD u BiH i Sloveniji Viktor Jakovič, te portparol NATO za vreme bombardovanja Srbije Džejmi Šej.

Povezane vesti: Smenjen gradonačelnik Brčkog Dragan Pajić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.