Pahor protiv uklanjanja Titovog imena sa ulica

Izvor: RTS, 12.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor protiv uklanjanja Titovog imena sa ulica

Slovenački premijer Borut Pahor protivi se zahtevu opozicije za uklanjanje imena Josipa Broza Tita sa ulica i trgova u Sloveniji. Posle otkrića masovne grobnice u Barbarinom rovu kod Laškog, opozicija pokrenula ovaj zahtev zbog Titove navodne odgovornosti za likvidaciju protivnika po okončanju Drugog svetskog rata.

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da su njegova osećanja prema Josipu Brozu Titu podeljena na pozitivna i negativna, ali da se radi "ipak o istorijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << figuri". Iz tog razloga Pahor nije naklonjen zahtevu opozicije za uklanjanje Titovog imena sa ulica i trgova u Sloveniji, pokrenutog zbog njegove navodne odgovornosti za likvidaciju protivnika po okončanju Drugog svetskog rata.

"Dopustite da podelim sa vama svoje lično mišljenje o Josipu Brozu Titu, koje nemam nameru da krijem. Kuća mojih roditelja je udaljena od italijanske granice toliko da bacite kamen. Ja sam čovek iz Primorske. Bez partizana, kojima je komandovao Tito, Primorska možda nikada ne bi ponovo bila deo Slovenije, toga sam svestan", rekao je Pahor.

Slovenački premijer je istakao da upravo zato vidi partizanski pokret kao nešto "što je donelo slobodu i bilo deo udružene pobede nad nacizmom i fašizmom".

Pahor je, međutim, naglasio da treba napraviti jasnu razliku kada je reč o njegovom mišljenju o Titu za vreme i po okončanju Drugog svetskog rata.

Slovenačka demokratska stranka, najveća partija opozicije, pozvala je juče građane da u svojim lokalnim zajednicama pokrenu postupke za uklanjanje Titovog imena sa ulica i trgova u Sloveniji. Ovaj poziv je usledio posle otkrića masovne grobnice u Barbarinom rovu kod Laškog.

U napuštenom rudniku Barbarin rov prošlog utorka su pronađeni posmrtni ostaci oko 300 ubijenih, ali još nije utvrđeno ko su bile žrtve, a ko počinioci tog zločina.

Bilo je, međutim, nekoliko izjava, poput izjave predsednika Saveza boraca za vrednosti NOB Janeza Stanovnika, u kojima je navedeno da su ubijeni, najverovatnije bili Slovenci i Hrvati koje je likvidirala komunistička tajna policija OZNA. Pretpostavlja se da su ubijeni pripadali belogardejskim i ustaškim formacijama.

Vlasti u Ljubljani su naredile detaljnu istragu o tom događaju, a zainteresovanost da u tome učestvuje pokazala je i Hrvatska.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.