Pahor: Granicu će odrediti sporazum, a ne Mesić

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor: Granicu će odrediti sporazum, a ne Mesić

Slovenačko-hrvatsku granicu urediće arbitražni sporazum, a ne Stjepan Mesić, rekao slovenački premijer Borut Pahor reagujući na izjavu hrvatskog predsednika da Slovenija neće dobiti izlaz na more.

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da će slovenačko-hrvatsku granicu urediti arbitražni sporazum, a ne Stjepan Mesić, čime je odgovorio na jučerašnju izjavu hrvatskog predsednika da Slovenija ni slučajno neće dobiti izlaz na otvoreno more, jer bi tako Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izgubila vezu s Italijom.

Pahor je, takođe, rekao da zbog otpora sporazumu sa Hrvatskom ne misli da odstupi sa sadašnje funkcije i izrazio uverenje da će sporazum, pošto naredne sedmice budu raščišćene neke nejasnoće, uskoro biti potpisan u Stokholmu, prenele je agencija STA.

Premijer je obećao i da će se njegova vlada potruditi da potom sporazum ratifikuje parlamentarna većina.

"Sada je vreme da posao privedemo kraju", naglasio je Pahor.

Odgovarajući da li je njegov kabinet za to da se pitanje arbitražnog sporazuma reši na referendumu, Pahor je rekao da postoji naklonost i takvoj soluciji, mada je on lično protiv, navodeći da bi zalaganje vlade za to podstaklo dodatne debate, što bi usporilo završetak započetog posla.

On je rekao i da je o sporazumu razgovarao sa liderom opozicije Janezom Janšom i da će taj dijalog biti nastavljen direktno ili u okviru parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, gde bi se mogle razjasniti sve nejasnoće.

"Imamo priliku da s Hrvatskom, koja će uvek biti naš sused, potpišemo dobar sporazum o granici i rešimo sve druga otvorena pitanja i tako izgradimo dobre, a ne licemerne susedske odnose, koji bi se temeljili na uzajamnom poštovanju", rekao je Pahor, dodavši da je, upravo zbog toga, "dobro da se još malo potrudimo" oko sporazuma.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.