Padaju brojevi  7.030 zaraženih

Izvor: B92, 14.Feb.2022, 16:14

Padaju brojevi " 7.030 zaraženih

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je potvrđeno još 7.030 zaraženih koronavirusom.

U poslednja 24 sata od posledica zaraze preminulo je 67 osoba.

Na respiratorima se nalazi 190 pacijenata, a na bolničkom lečenju su 4.522.

Testirano je 19.145 uzoraka.

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 1.848.040 slučajeva koronavirusa, a umrle su 14.494 osobe.

Procenat smrtnosti je 0,78 odsto.

Ukupno je testirano 8.527.011 uzoraka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Lekari u Kovid bolnici u Batajnici opisali jednu od potresnijih smrti koju su doživeli u ovoj ustanovi.

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da, iako je u toj zdravstvenoj ustanovi najviše starijih pacijenata, prošle nedelje ih je veoma uznemirio slučaj muškarca koji je bio 1976. godište koji je preminuo neposredno nakon prijema.

"Prvi put sam od kada radi Kovid bolnica u Batajnici, za ovih 15 meseci, naložila da se uradi sudska obdukcija", rekla je Adžić Vukičevićeva.

Kovid 19, dve godine borbe, jedan uzročnik, i najmanje pet mutacija, uz dve podvarijante.

Kako objašnjavaju stručnjaci, nikada se nije dogodilo da jedan uzročnik da ovoliko mutacija, i da nam je korona, zapravo, otvorila jedno novo poglavlje, kada je u pitanju odnos prirode i čoveka.

Kako se pretpostavlja, kovid 19, nastao kod slepog miša, prešao je na čoveka u Vuhanu krajem 2019. godine i krenuo na put oko sveta, i dospeo do svake tačke na Zemlji. Od prvobitnog vuhanskog soja, kasnije su nastali alfa (britanski soj), beta (južnoafrički soj), gama (brazilski soj), delta i podsoj delta plus (indijski sojevi), omikron (južnoafrički soj) i podvarijanta omikron varijante "stelt“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.