Pad industrijske proizvodnje u Srbiji

Izvor: RTS, 31.Avg.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad industrijske proizvodnje u Srbiji

Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu manja je 15,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek za 13,3 odsto, saopšteno je iz Zavoda za statistiku. Najveći pad zabeležen u proizvodnji hemikalija i metala.

Republički zavod za statistiku saopštio je da je industrijska proizvodnja u Srbiji u julu manja 15,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u odnosu na prosek 2008. godine, manja 13,3 odsto.

Za šest meseci ove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, prema istom periodu prošle godine, ostvaren je pad industrijske proizvodnje od 17 odsto.

U prerađivačkoj industriji u julu je zabeležen pad proizvodnje od 20,2 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u sektoru vađenja ruda i kamena zabeležen pad od 2,6 odsto, a u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije, gasa i vode rast od 1,9 odsto.

U julu ove godine, u odnosu na jul prethodne godine došlo je do pada u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, osim energije, 30,9 odsto, kapitalnih proizvoda 26,1, trajnih proizvoda za široku potrošnju 20,4, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 8,7, i energije za 0,2 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u julu u odnosu na isti mesec prošle godine beleži pad u 23 oblasti, a rast u šest oblasti.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u julu imale su proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, osnovnih metala, prehrambenih proizvoda, proizvoda od gume i plastike i proizvodnja nameštaja.

Industrijska proizvodnja u julu, u odnosu na prethodni mesec, opala je 0,3 odsto, prerađivačka industrija ostala je na istom nivou, dok je industrijska proizvodnje u julu ove godine, u odnosu na prosek 2008. godine pala 13,9, a prerađivačka 19,2 odsto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.