Pad aviona u Kolumbiji: Potraga za psom zaslužnim za pronalazak dece izgubljene u džungli

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 09:06

Pad aviona u Kolumbiji: Potraga za psom zaslužnim za pronalazak dece izgubljene u džungli

Spaseno je četvoro dece koja su 40 dana bila izgubljena u kolumbijskog džungli, ali potraga nije gotova. Pas Vilson je pronašao najvažnije tragove koji su odveli do dece, nije ne i put do kuće.

"Potraga nije gotova", saopštila je kolumbijska vojska u nedelju.

Prethodno su pronašli četvoro dece, pošto su 40 dana bili izgubljeni u džungli posle pada aviona.

Ali dok ova južnoamerička država slavi, vojska pokušava da pronađe poslednjeg nestalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spasilačkog psa Vilsona.

Šestogodišnji belgijski ovčar je zaslužan za pronalaženje nekoliko tragova koji su ukazivali na to da su deca živa i sama usred džungle, navodi kolumbijska vojska na društvenoj mreži Tviter.

Vojska čak smatra da je pas neko vreme bio sa decom, pošto su pronašli otiske stopala koji bi "mogli da pripadaju maloletnicima", a u blizini i one koji "odgovaraju pasjim".

Vilson se izgubio u amazonskoj džungli u Kolumbiji tokom spasavanja četvoro dece, Lesli, Soleini, Tien i Kristin, koja pripadaju starosedelačkoj grupi Huitoto.

Maloletnici su konačno pronađeni 9. juna, zahvaljujući naporima vojske i starosedeocima.

Sada se oporavljaju u bolnici u Bogoti, glavnom gradu zemlje.

Svi putnici, osim dece, poginuli su tokom ili posle pada aviona.

Među njima je i njihova majka, pilotkinja i vođa grupe starosedelaca.

Pas je imao veoma važnu ulogu na početku spasilačke misije.

Kada je, među gustom vegetacijom, pronašao ružičastu flašicu za bebe, održao je nadu da će deca biti pronađena živa, saopšteno je iz kolumbijske vojske, 15. maja.

Vojska je objavila da je pas nestao u četvrtak, 8. juna.

"S obzirom na složenost terena na kom se vrši pretraga, vlažnost vazduha i nepovoljne vremenske uslove, pas je verovatno dezorijentisan", navode.

Ipak, nekoliko tragova ukazuje na to da je Vilson možda pronašao decu pre svih ostalih i da je proveo sa njima neko vreme, pre nego što se izgubio.

Deca su sama ukazala na to da ih je pas prvi pronašao.

"Maloletnici su rekli da su sreli psa u džungli, bez navođenja da li je to bio Vilson", izjavila je Astrid Kaseres, generalna direktorka Kolumbijskog instituta za porodičnu zaštitu, ogranka vlade koji nadgleda poštovanje dečjih prava.

Kaseres je dodala da su deca "govorila o izgubljenom kučetu koje im je neko vreme pravio društvo, ali da ne znaju gde je sad".

Na ovo se nadovezuje tvrdnja vojske da su "pronašli otiske stopala koja odgovaraju maloletnicima, a u blizini i one koji bi mogli da pripadaju psu".

Helder Fernan Žiraldo Bonila, zapovednik vojske, posetio je devojčice Lesli i Soleini u bolnici.

One su mu tom prilikom dale crteže na kojima se čini da je prikazan Vilson.

Crteži su podsetnik na "ogroman trud naših vojnika i četvoronožnog prijatelja Vilsona, kog nećemo ostaviti na cedilu", saopšteno je iz vojske.

"Ovo je čudo, čudo, čudo": Snimak spasavanja dece iz kolumbijske džungle:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pad aviona u Kolumbiji: Potraga za psom zaslužnim za pronalazak dece izgubljene u džungli

Izvor: Danas, 14.Jun.2023

Colombian army/TwitterVilson je postao heroj u Kolumbiji „Potraga nije gotova“, saopštila je kolumbijska vojska u nedelju. Prethodno su pronašli četvoro dece, pošto su 40 dana bili izgubljeni u džungli posle pada aviona. Ali dok ova južnoamerička država slavi, vojska pokušava da pronađe...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.