Pacijenti više neće ići u Tursku na operacije srca

Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2011, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijenti više neće ići u Tursku na operacije srca

Pacijenti iz Srbije više neće moći da idu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Tursku na operacije srca. Razlog za to je uvođenje jedinstvene liste čekanja za kardiovaskularne bolesti, na kojoj je oko 400 pacijenata koji će biti operisani do kraja godine.

Lečenje u inostranstvu ipak nije ukinuto za one pacijente koji zdravstvenu uslugu ne mogu da dobiju u srpskim bolnicama. Oni će i dalje biti upućivani u Ženevu o trošku osiguranja.

U Republičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << fondu za zdravstveno osiguranje kažu da ugovor sa Adžibademom nikada nije raskinut, već da sa ovom turskom bolnicom imaju potpisan protokol o saradnji koji nikad ne zastareva.

- Za sada nećemo slati pacijente u Tursku jer nema puno ljudi na listi čekanja. Ali ukoliko se ponovo za to ukažu potrebe, sigurno je da ćemo ih upućivati na operacije u Istanbul - objašnjava Sanja Mirosavljević iz RFZO.

Do sada je u Turskoj operisano oko 200 pacijenata, a poslednja grupa bila je upućena početkom aprila.

Oni koji su na jedinstvenoj listi na red za operaciju stići će do februara sledeće godine. Najveći deo pacijenata sa liste biće raspoređen u dve zdravstvene ustanove i biće operisani u naredna četiri meseca. Za Klinički centar Srbije opredelilo se oko 300 pacijenata, dok će oko 60 njih biti operisano u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Preostali će biti raspoređeni i na VMA.

Još 1.100 osoba nalazi se na lokalnim listama jer su odlučili da intervenciju čekaju tamo gde su se i prijavili, tako da zdravstveni sistem Srbije više ne snosi odgovornost za te ljude.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.