Pacijenti u Srbiji koji nemaju udruženja duže čekaju na terapije

Izvor: Beta, 26.Apr.2023, 12:13

Pacijenti u Srbiji koji nemaju udruženja duže čekaju na terapije

Udruženje pacijenata Srbije ukazalo je danas da postoji veliki broj pacijenata koji boluju od teških bolesti, a koji nemaju svoja udruženja, pa zbog toga sve teže dolaze do potrebnih terapija koji su im od životne važnosti.Predsednik Udruženja Savo Pilipović je rekao da su to pacijenti koji boluju od tumora glave i vrata, karcinoma prostate, karcinoma mokraćne bešike, karcinoma bubrega, kao i kolorektalnog karcinoma.Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia Bojan Trkulja ocenio je da uprkos tome što su poslednjih nekoliko godina uloženi veliki napori da se poveća dostupnost inovativnih lekova i da je situacija sada nešto bolja, Srbija je i dalje na začelju Evrope po pitanju dostupnosti najefikasnijih terapija. On je naglasio da je potrebno sistemsko rešenje za uvođenje novih generacija lekova, da budžet za zdravstvo nije mali, ali da se procentualno gledano za lekove sveukupno izdvaja mnogo manje novca nego u većini evropskih zemalja.Zoran Džamić sa Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije je rekao da se procenjuje da u Srbiji svake godine 2.300 ljudi oboli od raka mokraćne bešike, dok 1.000 umre. Rak mokraćne bešike je 5. po obolevanju i 8. po umiranju od svih karcinoma u Srbiji.Uvođenjem imunoterapija, kao terapije održavanja nakon dobrog odgovora na hemioterapiju, kako je istakao ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Pacijenti u Srbiji koji nemaju udruženja duže čekaju na terapije

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2023

Udruženje pacijenata Srbije ukazalo je na to da postoji veliki broj pacijenata koji boluju od teških bolesti, a koji nemaju svoja udruženja, pa zbog toga sve teže dolaze do potrebnih terapija.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.